Laukinis arklys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Equus ferus
Laukinis arklys (Equus ferus)
Laukinių arklių (Equus ferus)
vienintelis išlikęs nedomestikuotas porūšis -
Prževalskio arkliai (Equus ferus przewalskii)
Apsaugos būklė

Grėsmingai nykstantys (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Stuburiniai
( Vertebrata)
Antklasis: Amniotai
( Amniota)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Neporakanopiai
( Perissodactyla)
Šeima: Arkliniai
( Equidae)
Gentis: Arkliai
( Equus)
Rūšis: Laukinis arklys
( Equus ferus)
Binomas
Equus ferus
Boddaert, 1785
Laukinių arklių paplitimas
Tikrųjų, nedomestikuotų laukinių arklių (Equus ferus)
populiacijos savaiminis paplitimas XXI a. pirmame dešimtmetyje.
Yra išlikęs vienintelis nedomestikuotų laukinių arklių porūšis -
Prževalskio arkliai (Equus ferus przewalskii).
Reintrodukuotos jų populiacijos rodomos žemėlapyje
(introdukuota jų populiacija Europoje šiame žemėlapyje neparodyta)

Laukinis arklys (Equus ferus) – neporakanopinių (Perissodactyla) būrio, arklinių (Equidae) šeimos rūšis. Iki mūsų dienų pasaulyje yra išlikęs vienintelis nedomestikuotas, tikrųjų laukinių arklių porūšis – Prževalskio arkliai, kitas jų porūšis tarpanai – išnyko, bei dėl laukinių arklių domestikavimo, kiti galimi porūšiai iki mūsų dienų neišliko ir liko nežinomi. Kartais laukiniais arkliais vadinami Šiaurės Amerikos žemyne laisvėje gyvenantys mustangai, bet jie yra tik sulaukėjusių naminių arklių palikuonys ir nėra tikrieji grynakraujai laukiniai arkliai. Zoologinėje klasifikacijoje naminiai arkliai tik kaip porūšis dažniausiai priskirti prie laukinių arklių rūšies. Šiame lietuviškos vikipedijos straipsnyje laukinių arklių porūšis naminiai arkliai neaprašomi, išskyrus tik parodyti laukinių arklių rūšies porūšių klasifikacijoje.

Laukinių arklių rūšies klasifikacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laukiniai arkliai - Equus ferus (Boddaert, 1785) išskiriami į tris porūšius, iš kurių vienas išnykęs, vienas išlikęs ir vienas domestikuotas:

  • Equus ferus caballus (Linnaeus, 1758); Naminis arklys. Dėl naminio arklio klasifikacijos ir kilmės tarp zoologų iki šiol nėra vieningos nuomonės. Naminiai arkliai kartais klasifikuojami ne kaip laukinių arklių Equus ferus caballus porūšis, o kaip atskira naminių arklių Equus caballus rūšis[2]. Dalis zoologų mano, kad naminiai arkliai kilę iš tarpanų ir kitų neišlikusių iki mūsų dienų laukinių arklių porūšių[3]. Šis domestikuotų laukinių arklių porūšis žmonių pagalba išplatintas visame pasaulyje, išskyrus Antarktidą. Jie laikomi kaip naminiai gyvūnai arba sulaukėję gyvena lasvėje, pavyzdžiui mustangai.
  • Equus ferus ferus (Boddaert, 1785); Tarpanas . Iki išnykimo, kaip savaiminis porūšis gyveno Europoje. Ryčiausios tarpanų populiacijos gyveno Rusijos europinėje dalyje. Siekiant atkurti tarpanus, buvo išvesta nedidelių naminių arklių konikų veislė kilusi iš naminių arklių ir kaip manoma tarpanų, bet genetiškai konikai nėra tikrieji tarpanai.
  • Equus ferus przewalskii (L. S. Poliakov, 1881); Prževalskio arklys. Šio porūšio savaiminis arealas Vidurinėje Azijoje ir Gobio dykumoje (Mongolija, Vidinė Mongolija).

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nedomestikuoti laukiniai arkliai prieš jų populiacijos sumažėjimą savaime gyveno didelėje Eurazijos žemyno dalyje – nuo Atlanto vandenyno pakrančių Europoje (išskyrus vidurio ir šiaurinę Skandinaviją, Airiją ir Islandiją) iki Mandžiūrijos. Laukinių arklių porūšis tarpanai gyvenę vakarinėje arealo dalyje buvo išnaikinti žmonių, rytų areale gyvenę Prževalskio arkliai dėl žmonių įtakos buvo beveik ant išnykimo ribos. Dabar laukinių arklių porūšis – Prževalskio arkliai reintrodukuoti dalyje Mongolijos ir Kinijos. Vietoje išnykusių tarpanų – introdukuoti Vengrijos Hortobadžio nacionaliniame parke ir Ukrainos Askanija Novos biosferiniame rezervate. 1998 m. 28 individai buvo atvežti ir paleisti ir Ukrainos Černobilio zonoje. Iki 2004 m. jų populiacija zonoje padidėjo dvigubai. Vėliau iš Černobilio zonos jie ėmė plisti ir į Baltarusijos gretimas teritorijas, ir nuo 2007 metų čia jie jau gyvena sėsliai ir sėkmingai dauginasi. 2012 metais gretimose su Černobilio zona Baltarusijoje jau yra gimę 12 Prževalskio arklių palikuonių[4].

Laukiniai arkliai Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje yra gyvenęs tikrųjų laukinių arklių tarpanų porūšis, kuris buvo išnaikintas. Tarpanai išvaizda buvo panašūs į azijinių laukinių arklių porūšį – Prževalskio arklius. Arčiausia nuo Lietuvos introdukuotų laukinių arklių porūšio Prževalskio arklių populiacija laisvėje gyvena pietinėje Baltarusijoje netoli Černobilio zonos ir ten toliau sėkmingai plinta.

Gyvenamas biotopas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prževalskio arkliai (Equus ferus przewalskii) iki beveik išnykstant savaime gyveno stepių ir pusdykumių regione, kur dabar ir reintrodukuojami. Taip pat Prževalskio arkliai yra introdukuoti ir miškastepių bei miškų zonose, kur sėkmingai prisitaiko prie aplinkos. Išnykę tarpanai (Equus ferus ferus) buvo išplitę miškų ir miškastepių zonose.

Populiacijos dydis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laukinių arklių porūšis Prževalskio arkliai gyvena laisvėje, aptvaruose ir zoologijos soduose. 2016 metais tikrųjų laukinių arklių porūšio Prževalskio arklių pasaulinė populiacija sudarė apie 2000 individų[5], visi jie yra 12-os išlikusių ir sugautų Prževalskio arklių palikuonys. Vėliau jų nelaisvės populiacijai išaugus, buvo pradėta reintrodukavimo programa. Šiuo metu didžiausia pasaulyje reintrodukuota jų populiacija gyvena Mongolijos Hustajaus nacionaliniame parke, maždaug 96 kilometrai nuo Mongolijos sostinės Ulan Batoro.

Matmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nedomestikuotų, tikrųjų laukinių arklių – Prževalskio arklių aukštis ties gogu 122–142 cm, kūno ilgis 210 cm, svoris apie 300 kg. Uodega įskaitant šerius: 99–111 cm ilgio, uodegos ilgis be šerių: 38–60 cm, ausys 14–18 cm ilgio.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nedomestikuotų, tikrųjų laukinių arklių galva didelė, kojos trumpokos, uodega ilga.

Elgsena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laukinių arklių tarpanų porūšis buvo kraštutinai laukiniai, baikštūs ir atsargūs laukiniai žvėrys.

Pavojus tikrųjų laukininių arklių rūšies išlikimui[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nepaisant kad dalis laukinių arklių (Prževalskio arkliai) populiacijos buvo išgelbėta nuo tiesioginio išnykimo, tačiau ir dabar jie labai reti, o reintrodukuoti tik nedaugelyje vietovių ir laisvėje gyvenančios populiacijos dar negausios. Jų porūšis – Prževalskio arkliai gali kryžmintis su naminiais arkliais, ir tai kelia grėsmę kaip grynakraujų laukinių arklių populiacijos išlikimui.

Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Equus ferus“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2012-03-19.
  2. itis.gov / Equus caballus Linnaeus, 1758 | Anglų k.
  3. cabi.org / Equus caballus {ISC} (horse) | Anglų k.
  4. gurkov2n.jimdo.com / НЕПАРНОКОПЫТНЫЕ (Perissodactyla)
  5. smithsonianmag.com / The Remarkable Comeback of Przewalski’s Horse, By Paige Williams; Photographs by Sean Gallagher, Smithsonian Magazine | December 2016
  6. gic.lsmuni.lt / Žemaitukai

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]