Laiškai iš Ivo Džimos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Laiškai iš Ivo Džimos

PavadinimasLetters from Iwo Jima
Kilmės šalisJAV
RežisieriusClint Eastwood
Prodiuseris (-iai)Clint Eastwood
Steven Spielberg
Robert Lorenz
KompozitoriusKyle Eastwood
Michael Stevens
VaidinaKen Watanabe
Kazunari Ninomiya
Tsuyoshi Ihara
Ryō Kase
Nakamura Shidō
Metai2006
ŽanrasDrama, istorinis, karinis
Trukmė141 min.
Kalbajaponų, anglų
PlatintojasWarner Bros. Pictures
DreamWorks Pictures
Biudžetas$19 mln. USD
IMDb įrašas

Laiškai iš Ivo Džimos (angl. Letters from Iwo Jima) – 2006 m. istorinė karinė drama, režisuota Clint Eastwood. Pagrindinius vaidmenis atliko Ken Watanabe ir Kazunari Ninomiya. Filme atpasakojami įvykiai vykę Ivo Džimos mūšyje iš japonų karių perspektyvos, taip pat šis filmas kartu su kitu tais pačiais metais filmuotu Istvudo filmu „Mūsų tėvų vėliavos“ sudaro bendrą kūrinį šia tematika. Pastarajame įvykiai atpasakojami JAV karių perspektyva.

Filmas pelnė po vieną Oskarą ir Auksinį gaublį bei daugybę kitų apdovanojimų.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Filme atpasakojami Antrojo pasaulinio karo mūšio įvykiai, vykę Ivo Džimos saloje, kuri JAV karinėms pajėgoms buvo svarbus strateginis taškas veržimosi į Japoniją metu. Tūkstančiai japonų kareivių išsiunčiami į Ivo Džimą žinant, kad iš ten jie tikriausiai niekada nebegrįš. Tarp jų – Saigo, kepėjas, kurio vienintelė svajonė yra dar kartą išvysti savo naujagimės dukrelės veidą, baronas Niši, olimpinis jojimo čempionas, žinomas visame pasaulyje, Šimidzu, jaunas karo policininkas, kurio idealizmo dar neišbandė karas, ir leitenantas Ito, griežtas kariškis, kuris greičiau jau nusižudys, nei pasiduos. Salos gynyba patikėta generolui Tadamičiui Kuribajašiui, daug po Ameriką keliavusiam kariškiui, kuris, viena vertus, puikiai suvokia beprasmišką karo prigimtį, kita vertus, gerai išmano karo su amerikiečiais strategijas. Šis tik atvykęs sustabdo jau pradėtus darbus ir pradeda savo gynybos planą, pasitelkdamas netradicinius požiūrius ir metodus tiek taktikoje, tiek ir bendraujant su kitais karininkais ar kareiviais.

Didžiulis karių ryžtas ir beprecedentė generolo Kuribajašio taktika lemia netikėtą posūkį mūšyje, kuriame amerikiečiai tikėjosi greitos ir lengvos pergalės…

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]