Konservatyvusis judaizmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rytinės pamaldos Merione, Pensilvanijoje (JAV) esančioje Adat Izraelio sinagogoje.

Konservatyvusis judaizmas (dar žinomas kaip masoretų judaizmas) – žydų religinis judėjimas, moderniojo judaizmo kryptis, anot kurios, žydų įstatymų ir tradicijų įgaliojimai pirmiausia kyla iš žmonių susitarimo per kartų̃ kartas, o ne iš dieviško apreiškimo. Dėl to ši srovė teigia, kad žydų teisė, arba halacha, nors yra ir privaloma, priklauso nuo istorinės raidos. Konservatyviojo judaizmo rabinatas remiasi ne tik tradiciniais metodais ir šaltiniais, bet ir šiuolaikiniais istoriniais-kritiniais tyrimais, tvirtindamas savo poziciją tradicijos praktikavimo klausimais teikia didelę reikšmę požiūriui tikinčiųjų apygardose. Judėjimas savo požiūrį laiko autentiška ir tinkamiausia halachiškojo diskurso tąsa, išlaikant tiek ištikimybę paveldėtoms formoms (tradicijoms), tiek būnant lankstiems jų interpretacijai. Taip pat leidžia didelį pliuralizmą, vengia griežtų teologinių apibrėžimų, tikėjimo klausimais, kuomet išsiskiria nuomonės tarp skirtingų bendruomenių. Priklausomai nuo kongregacijų, požiūris į moterų dalyvavimą pamaldose gali kardinaliai skirtis – vienose moterys gali tapti rabinėmis[1], kitose moterys neskaičiuojamos rengiant maldos kvorumus.

Judėjimo pradininkas – rabinas Zecharijus Frankelis, XIX a. pozityvios istorinės mokyklos Europoje atstovas. Konservatyvusis judaizmas visiškai institucionalizuotas iki XX a. vid. buvo tik Jungtinėse Valstijose, nubrėžiant ribas tarp gerokai konservatyvesio ortodoksinio judaizmo ir modernesnio konservatyviojo judaizmo. Didžiausias jo centras ir šiandien yra Šiaurės Amerikoje, kur pagrindinis kongregacijos padalinys yra Jungtinė konservatyviojo judaizmo sinagoga, o Niujorke įsikūrusi Amerikos žydų teologinė seminarija veikia kaip didžiausia rabinų seminarija. Pasauliniu mastu susijusias bendruomenes vienija skėtinė organizacija Masorti Olami. Konservatyvusis judaizmas yra trečias pagal dydį žydų religinis judėjimas visame pasaulyje, jam priklauso beveik 1,1 milijono žmonių, įskaitant daugiau nei 600 000 registruotų suaugusiųjų kongregantų ir daug neformalių narių. Kita vertus, yra sutelktas beveik išimtinai vien tik JAV. Apie 100 000 narių gyvena už JAV ribų (Izraelyje, Kanadoje, Pietų Amerikoje, Europoje, Australijoje ir Afrikoje)[2]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Amy Eilberg b. 1955“. Jewish Women's Archive. Suarchyvuota iš originalo 2010-11-25. Nuoroda tikrinta 2010-11-19.
  2. Judith R. Baskin ed., The Cambridge Dictionary of Judaism and Jewish Culture, Cambridge University Press, 2011. p. 355.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]