Kakuei Tanaka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kakuei Tanaka
Tanaka 1954 m.
Gimė 1918 m. gegužės 4 d.
Nišijama, Niigatos prefektūra, Japonija
Mirė 1993 m. gruodžio 16 d. (75 metai)
Sutuoktinis (-ė) Hana Sakamoto
Partija LDP
Vikiteka Kakuei Tanaka

Kakuei Tanaka (jap. 田中 角栄 = Tanaka Kakuei, 1918 m. gegužės 4 d. – 1993 m. gruodžio 16 d.) – Japonijos politikas, buvęs šalies ministras pirmininkas (1972–1974 m.), finansų ministras (1962–1965 m.), Liberalų demokratų partijos generalinis sekretorius, Atstovų rūmų narys. Tanaka buvo viena įtakingiausių figūrų pokarinėje Japonijos politikoje, nepaisant sąsajų su keliais korupcijos skandalais devintojo dešimtmečio viduryje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tanaka gimė 1918 m. nedideliame Nišijamos mieste Niigatos prefektūroje. Jo tėvai buvo neturtingi, todėl sulaukęs 15 metų Tanaka turėjo palikti mokyklą ir pradėjo dirbti statybose. Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo armijoje, buvo išsiųstas į Mandžiūriją, tačiau dėl ligos 1941 m. grįžo atgal į Japoniją. Čia įkūrė savo statybų kompaniją, kuri sėkmingai augo ir greitai tapo viena didžiausių šalyje.

Nuo 1947 m. Tanaka buvo išrenkamas į parlamentą, 1962 m. tapo finansų ministru ir šias pareigas ėjo trejus metus. 1965 m. paskirtas Liberalų demokratų partijos generaliniu sekretoriumi. 1971–1972 m. užėmė ministro postą vienoje įtakingiausių ministerijų – Tarptautinės prekybos ir pramonės, o 1972 m. birželį išrinktas šalies ministru pirmininku.

Pagrindinės Tanakos vadovavimo metu vykdytos politikos kryptys buvo diplomatinių santykių su Kinija užmezgimas (lig tol Japonija palaikė Taivaną); kova su tarša, skatinant pramonės įmonių persikėlimą toliau nuo tankiai apgyvendintų vietovių; valstybinės socialinės apsaugos sistemos įkūrimas, siekiant padidinti gyventojų palankumą Liberalų demokratų partijai.

1974 m. spalį spaudoje pasirodė įtarimai dėl Tanakos vykdomų finansinių manipuliacijų. Reaguodamas į tai, Tanaka atsistatydino tų pačių metų lapkritį. 1976 m. vasarį buvo paviešintas Lockheed skandalas, kuriame Tanaka ir kiti politikai apkaltinti kyšių ėmimu iš amerikiečių aviacijos kompanijos Lockheed už susitarimą iš jų įsigyti Tristar lėktuvus. Tanaka liepą buvo trumpam areštuotas ir po kelerius metus trukusio teismo proceso, 1983 m. spalį pripažintas kaltu, jam skirta 4 metų bausmė. Netrukus byla su apeliacija buvo perduoda aukštesniam teismui, o vėliau ir Aukščiausiajam. Jos nagrinėjimas tęsėsi iki pat Tanakos mirties 1993 m.

1984 m. Tanaka pasitraukė iš Liberalų demokratų partijos, tačiau išlaikė stiprius ryšius su svarbiausiais jos nariais, darė jiems didelę įtaką, prisidėjo prie partijos politikos formavimo. Paskutinį gyvenimo dešimtmetį turėjo įvairių sveikatos problemų: 1985 m. patyrė insultą, jam buvo diagnozuotas diabetas, skundėsi hipertenzija ir galiausiai 1993 m. gruodžio 16 d. mirė ligoninėje nuo plaučių uždegimo.

Tanakos duktė Makiko Tanaka yra Japonijoje žinoma politikė, 2001–2002 m. dirbusi užsienio reikalų ministre, o 2012 m. pabaigoje – švietimo, kultūros, mokslo, sporto ir technologijų ministre.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • James Arthur, Ainscow Stockwin. Dictionary of the Modern Politics of Japan. Routledge, 2003, p. 331-332


Politinis postas
Prieš tai:
Eisaku Satō
Japonijos ministras pirmininkas
1987–1989
Po to:
Takeo Miki