Politinė kairė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Kairė (politikoje))

Kairiosios pažiūros – partijos ar politiko orientaciją ir planus nusakantis terminas. Paprastai kairieji atstovauja liberalizmui [1], socializmui, gamtos apsaugai (žaliesiems), anarchizmui, komunizmui, socialdemokratijai ir progresyvizmui. Klasifikavimas į kairę ir dešinę politikoje nėra tikslus ir neretai prieštaringas, nes ypač liberalai labiau gina veiklaus verslininko, bent jau smulkaus, interesus, teigia, jog valstybei nedera daug kištis, kas nuo komunizmo idėjų gana toli. Taip skirstoma, nes konservatoriai laisves vertina daugiau tik ekonominei sričiai savo valstybėje – liberalai mano, jog ir asmeninėje, socialinėje srityse geriau mažiau taisyklių ir apribojimų.[1] Vėlgi liberalai ne visada mano, jog minimalios pajamos, valstybės remiamas išsilavinimas – būtinai blogai.[2] Minimalias pajamas rėmė ir Lietuvos „atsakingo liberalizmo“ šalininkai.[3]

Laikoma, kad kairieji tradiciškai oponuoja dešiniesiems. Kairės ir dešinės kaip politinių terminų opozicija atsirado Prancūzijos Generaliniuose luomuose Didžiosios Prancūzijos revoliucijos metu, kadangi ten, iš parlamento pirmininko pozicijų žiūrint, dešinėje sėdėdavo konservatyvūs deputatai, o kairėje – liberalai ir socialistai.

Gali būti, jog pažiūrų spektras iš tiesų yra uždaro žiedo pavidalo. Daugelis pripažįsta, jog tarp Stalino ir Hitlerio yra kažkas bendro, ir tuo pat metu mano, jog Stalinas priklauso kraštiniams kairiesiems, o Hitleris – kraštiniams dešiniesiems.[1]

Spektras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Raidės paryškintos yra kairiosios pažiūros.

Politinė kairė
 
Anarchizmas
 
Komunizmas
 
Socializmas
 
Liberalizmas
 
Centrizmas
 
Konservatizmas
 
Nacionalizmas
 
Monarchizmas
 
Fašizmas
 
Politinė dešinė
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 C. Lester (1994). The political compass & why libertarianism is not right-wing. www.la-articles.org.uk Archyvuota kopija 2006-10-30 iš Wayback Machine projekto.
  2. Stanford Encyclopedia of Philosophy | Liberalism [1] Archyvuota kopija 2019-12-17 iš Wayback Machine projekto.
  3. Danutė Budreikaitė: atgimus Lietuva – ne svajonė, o realybė siluteszinios.lt/ Archyvuota kopija 2012-10-27 iš Wayback Machine projekto.