Jungtinių Valstijų Finansų departamentas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jungtinių Valstijų Finansų departamentas
United States Department of the Treasury
Įkurta 1789 m. rugsėjo 2 d. (1789-09-02)
Panaikinta {{{Panaikinta}}}
Trumpinys
Tipas Federalinis departamentas
Anksčiau
Jurisdikcija JAV federalinė vyriausybė
Buveinė Vašingtonas, JAV
Metinis biudžetas {{{Metinis biudžetas}}}
Vadovas JAV iždo sekretorė Janet Yellen
Pavaduotojas {{{Pavaduotojas}}}
Darbuotojų 87 336 (2019)
Narių skaičius {{{Narių skaičius}}}
Biudžetas {{{Biudžetas}}}
Aukštesnioji agentūra {{{Aukštesnioji}}}
Svetainė treasury.gov
Infolentelė: žiūrėti  aptarti  redaguoti

Jungtinių Valstijų finansų departamentas (angl. United States Department of the Treasury, USDT) – JAV federalinis vykdomosios valdžios departamentas, valdantis JAV federalinį valstybės iždą. Departamentas įkurtas 1789 m. valdyti valstybės biudžeto pajamas. Prie JAV finansų departamento esantys JAV graviravimo ir spausdinimo biuras ir JAV pinigų kalykla atitinkamai spausdina ir kala visus cirkuliacijoje esančius dolerio banknotus ir monetas. JAV Vidinių pajamų tarnyba yra atsakinga už mokesčių surinkimą JAV. Taip pat JAV finansų departamentas yra atsakingas už JAV valstybės skolos valdymą, bankų bei taupymo ir paskolų asociacijų licencijavimą ir priežiūrą. JAV finansų departamentas pataria įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžių institucijoms fiskalinės politikos klausimais.

JAV finansų departamentui vadovauja JAV iždo sekretorius, kuris taip pat yra JAV vyriausybės kabineto narys. Vyriausiasis JAV iždo sekretoriaus patarėjas yra JAV iždininkas. Abiejų šių pareigūnų parašai yra ant visų JAV dolerio banknotų.

Pirmasis JAV iždo sektorius buvo Aleksandras Hamiltonas. Hamiltonas beveik vienas pats padėjo pamatus JAV finansinei sistemai. A. Hamiltonas įamžintas dešimties JAV dolerių banknoto priekinėje pusėje (averse), o JAV finansų departamento pastatas vaizduojamas banknoto reverse.

Dabartinė JAV iždo sekretorė Janet Yellen

Dabartinė JAV iždo sekretorė yra Janet Yellen, kurios kandidatūra buvo patvirtinta 2021 m. sausio 26 d. Jovita Carranza yra dabartinė JAV iždininkė, paskirta 2017 m. balandžio 28 d.