John Alton

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Džonas Altonas
angl. John Alton
Gimė 1901 m. spalio 5 d.
Šopronas, Austrija-Vengrija
Mirė 1996 m. birželio 2 d. (94 metai)
Santa Monika, Kalifornija, JAV
Sutuoktinis (-ė) Rozalia Kiss
Veikla kinematografas
Vaizdas iš noiro filmo „The Big Combo“. Tamsi atmosfera ir žema kamera yra tipiškas John Alton stilius

Džonas Altonas (angl. John Alton; 1901 m. spalio 5 d. – 1996 m. birželio 2 d.) – vengrų kilmės JAV kinematografas ir operatorius, dirbęs prie kelių garsiausių klasikinio noiro filmų – „He Walked by Night“, „The Big Combo“, „The Amazing Mr. X“, „T-Men“ ir „Raw Deal“.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XX a. 3-ajame dešimtmetyje jis pradėjo dirbti Los Andželo filmų kūrimo laboratorijose techniku, po kelerių metų tapo operatoriumi.[1] Vėliau išvyko į Prancūziją bei Pietų Ameriką, kur sukūrė daug filmų ispanų kalba. 1930 m. pabaigoje grįžo į Holivudą ir tapo vienu populiariausių kinematografų.[2]

Neskaitant tamsios atmosferos, dabar laikomos tipišku noiro bruožu, Altonas buvo žinomas ir neįprastais filmavimo kampais, žemai laikoma kamera.

Taip pat Altonas žinomas savo knyga „Painting with Light“ (piešimas šviesa). Tai yra viena pirmųjų knygų apie filmų apšvietimo technikas, parašyta kinematografo profesionalo.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.allmovie.com/artist/p79462
  2. Steeman, Albert Archyvuota kopija 2018-10-05 iš Wayback Machine projekto.. Internet Encyclopedia of Cinematographers, "John Alton page", Rotterdam, The Netherlands, 2007. Nuoroda tikrinta 2013-07-20.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]