Johann Pachelbel

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Johanas Pachelbelis
Johanas Pachelbelis
Gimė 1653 m. rugpjūčio mėn.
Niurnbergas
Mirė 1706 m. kovo 3 d. (~53 metai)
Niurnbergas
Tautybė vokietis
Veikla baroko kompozitorius, vargonininkas
Vikiteka Johann Pachelbel
Parašas

Johanas Pachelbelis (vok. Johann Pachelbel; pakrikštytas 1653 m. rugsėjo mėn. – mirė 1706 m. kovo 3 d.) – žymus vokiečių baroko epochos kompozitorius, vargonininkas, pedagogas, puoselėjęs pietų Vokietijos vargonininkavimo tradicijas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1653 m. Niurnberge, dabartinėje Vokietijoje, vynininko Johann Pachelbell (g. 1613 m.) ir jo antros žmonos Anna (Anne) Maria Mair šeimoje. Tiksli gimimo data nėra žinoma, bet kadangi jis buvo pakrikštytas rugsėjo 1 d., manoma gimė vėlyvą rugpjūtį.

J. Pachelbelis mokėsi muzikos pagrindų pas muziką ir vokalo mokytoją Heinrich Schwemmer, kuris vėliau tapo Šv. Sebaldo bažnyčios vargonininku, ir Georg Caspar Wecker, kuris išmokė jį kompozicijos bei groti klavišiniais instrumentais. 1669 m. įstojo į Altdorfo universitetą, po pusmečio buvo priverstas išeiti, nes tėvas nebeturėjo pakankamai lėšų jį išlaikyti. 1670 m. įstojo į gimnaziją Rėgensburge, mokėsi pas Kaspar Prentz, studijavo tuo metu garsių italų kompozitorių kūrybą.

1678 m. liepą apsigyveno Erfurte, vedė du kartus. 1681 m. Barbara Gabler, tačiau 1683 m. spalį Barbara ir jų vienintelis sūnus mirė nuo maro. Antrą kartą, 1684 m. vedė vario apdirbėjo dukterį Judith Drommer (Trummert), kuri pagimdė 5 sūnus ir 2 dukteris. Dirbo vargonininku Erfurto protestantiškoje Pamaldininko bažnyčioje. Jis buvo atsakingas už vargonų priežiūrą bei rašė preludus ir choralus mišioms.

Paskutiniais gyvenimo metais grįžo į Niurnbergą, kur ir 1706 m. kovo 3 d. mirė, palaidotas Šv. Roko kapinėse.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

J. Pachelbelio muzika buvo įtakota pietų Vokietijos, italų bei prancūzų kompozitorių. Jo kūryba pasižymi skaidriu, nesudėtingu kontrapunktiniu stiliumi, pabrėžiančiu aiškią bei harmoningą melodiją. Rašė kompozicijas vargonams, klavesinui, kameriniam ansambliui bei vokalui.

J. Pachelbelis daugiausiai žinomas dėl garsiojo Kanono D-dur, kuris pasaulyje dėl savo švelnaus charakterio yra dažnai atliekamas vestuvių ceremonijos metu, tokatos e-moll vargonams, čakonos f-moll ir Hexachordum Apollinis (1699) – šešių barokinių arijų ir variacijų kolekcijos. Sukūrė daugiau negu šimtą fugų, 6 fantazijas, apie 20 tokatų, siuitų, preludų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]