Johanas Tyfenas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Johanas Tyfenas
Johano Tyfeno herbas
Johano Tyfeno herbas
Gimė 1440 m.
Mirė 1497 m. rugpjūčio 25 d. (~57 metai)
Lvovas
Religija katalikybė
Vikiteka Johanas Tyfenas

Johanas Tyfenas (arba Jonas fon Tyfenas, vok. Johann von Tieffen, m. 1497 m. rugpjūčio 25 d. Lvovas) – Vokiečių ordino karinis ir valstybės veikėjas, Vokiečių ordino magistras.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš Šveicarijos. Įstojęs į Ordiną iš pradžių buvo alininku, nuo 1474 m. Klaipėdos komtūras, nuo 1476 m. didysis komtūras. Atstovavo Ordinui diplomatinėse misijose Europos valdovų dvaruose. kai didžiuoju magistru buvo Martynas Vethauzenas, buvo jo atstovas prie Lenkijos karaliaus. Nuo 1480 m. Pokarvio komtūras.

1489 m. kapitulos išrinktas didžiuoju magistru nedelsdamas nuvyko į Radomą ir prisiekė ištikimybę Lenkijos karaliui Kazimierui Jogailaičiui. Užsitikrinęs valstybės sienų saugumą, užsiėmė vidinėmis Ordino reformomis.

1492 m. Lenkijos karalius Jonas Albrechtas pasiūlė Vokiečių ordiną perkelti į Podolę kovai su Maskva. Tačiau Johanas Tyfenas tam pasipriešino, suprasdamas, kad tai gali būti lemtinga Ordinui. Jį palaikė ir Šventosios Romos imperijos imperatorius Maksimilijonas I Habsburgas, nutraukęs karaliaus diplomatinius žygius. Vis tik, 1493 m. gegužės 29 d. prisiekęs ištikimybę Jonui Albrechtui, pasiuntė 400 riterių pagalbon Lenkijos kare su Turkija.

Vykdamas kartu su riteriais susirgo ir mirė Lvove. Palaidotas Karaliaučiaus katedroje.

Prieš tai:
Martynas Vethauzenas
Vokiečių ordino magistras

14891497
Po to:
Frydrichas Vetinas