Joe Adonis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Joe Adonis (tikras vardas Giuseppe Antonio Doto, 1902 m. lapkričio 22 d. Montemarano, Italija1971 m. lapkričio 26 d. Romoje) – Niujorko gangsteris, daug prisidėjęs prie modernių Cosa Nostra šeimų susidarymo.

Jaunystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būdamas trylikos metų Giuseppe A. Doto pasislėpęs laive nelegaliai atkeliavo į JAV. 1915 m. pabaigoje gyveno Brukline iš menkų pinigų, kuriuos gaudavo kraustydamas kišenes ir vogdamas. Antro dešimtmečio pradžioje jis pasikeitė savo vardą į Joe Adonis.

Joe Adonis prisijungė prie Frankie Yale gaujos, per kurią susipažino su Al Kapone. Kiek vėliau Joe sutiko Laimingąjį Lučiano, ateityje sukursiantį Nacionalinį nusikaltėlių sindikatą. Tuo metu jie abu buvo viso labo sąvadautojai ir gaujų pasiuntiniai, tačiau prohibicijos laikotarpiu abu sugebėjo iškilti.

1930 m. Lučiano ir Adonis kartu dirbo Džo Maserijai. Adonis buvo vienas iš keturių nusikaltėlių, Coney saloje nužudžiusių Maseriją. Po Maserijos mirties bei artinantis Salvatore Maranzano galui, Adonis tapo vienu ištikimiausių Lučianui žmonių. Joe kontroliavo Brodvėjų ir Manheteno centrą. Jo verslo centru tapo nedidelis itališkas restoranas Brukline.

Verslas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viską, ką buvo uždirbęs pardavinėdamas alkoholį ir moteris, Adonis investavo į mašinų verslą Niu Džersyje. Kai naujas klientas iš jų nusipirkdavo brangią mašiną, pavyzdžiui, Cadilac’ą už 10 000 dolerių, Joe darbuotojai paskambindavo tam žmogui ir, pagrasinę susidorojimu, liepdavo sumokėti dar 10 000 dolerių „draudimui“.

Kai vyriausybė 1943 m. ėmė sparčiai naikinti organizuotą nusikalstamumą, daugybė nusikaltėlių, tarp jų ir Lučianas, buvo deportuoti iš šalies. Nuo 1936 m. iki 1946 m. Adonis vadovavo Sindikatui. 1946 m. grįžus Lučianui, Adonis lengvai užleido jam savo vietą ir grįžo į Niu Džersį, kur toliau uždirbo milžiniškas sumas iš kazino, prostitucijos bei investicijų į Murder, Inc..

Italijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tuo metu Joe Adonis buvo pradėtas stebėti FTB. Abe "Kid Twist" Reles papasakojo FTB, jog Adonis yra vienas galingiausių JAV gangsterių. 1953 m. FTB gavo įrodymų, jog Adonis nėra paprastas pilietis ir deportavo jį į Italiją. Ten Joe įsigijo vilą šalia Neapolio, kur gyveno visai netoli Laimingojo Lučiano, tačiau dėl nežinomos priežasties ten jie niekada nebendravo. 1972 m. į Joe Adonis namus įsiveržė policininkai ir išgabeno jį į apleistą trobelę kur, po ilgai užsitęsusio tardymo, Adonis mirė nuo širdies smūgio.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]