Jenisiejaus kalbos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jenisiejaus kalbos
PaplitimasSibiras (Jenisiejaus baseinas)
Kalbų skaičius2
KilmėJenisėjaus
Geografinis paplitimas
Klasifikacijaketų, jugų

Jenisiejaus kalbos vartojamos Šiaurės Sibire, Rusijos Krasnojarsko krašto šiaurėje, Jenisiejaus upės aukštupyje. Iki XX amžiaus išliko tik 2 šios grupės kalbos: ketų kalba, kuria kalba maždaug 1000 žmonių, ir jugų kalba (dabar jau išnykusi). Rusų šaltiniuose užfiksuotos dar kelios (jau prieš šimtus metų išnykusios) Jenisiejaus kalbų šeimai priklausiusios kalbos – arinų, asanų, kotų ir pumpokolų (yra išlikę trumpi XVIII a. žodynėliai).

Jenisiejaus kalbos pasižymi itin sudėtinga veiksmažodžio morfologija (iš Eurazijos kalbų panašią turi tik burušų kalba ir kiek paprastesnę baskų kalba ir Kaukazo kalbos).

Kalbininkai mėgina susieti Jenisiejaus kalbas su burušų kalba, kinų-tibetiečių kalbomis arba kai kuriomis indėnų kalbomis (vadinamoji Dene-Kaukazo hipotezė). Visi šie ryšiai nėra patikimai įrodyti.

Kalbininkas George van Driem Archyvuota kopija 2015-09-24 iš Wayback Machine projekto. pateikė naujus, morfologija pagrįstus, įrodymus, galimai rodančius Jenisiejaus kalbų ryšį su burušų kalba (jis jungia šias kalbas į Karasuk kalbų šeimą). Pavyzdžiui, vienaskaitos antrojo asmens netranzityviųjų veiksmažodžių priešdėliai burušų kalboje yra [gu-, gó-], o ketų kalboje [ku-, gu-]. Van Driem mano, kad burušai migravo iš Centrinės Azijos kartu su indoeuropiečiais, užkariavusiais Indiją.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]