Indonezijos herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Indonezijos herbas

Indonezijos herbas (vadinamas Garuda Pancasila) – Indonezijos nacionalinis simbolis.

Pagrindinė herbo dalis – Garuda (mitinis paukštis) su skydu ant krūtinės ir popieriaus ritiniu suspaustų Garudos kojomis. Skydo penkios emblemos simbolizuoja Pancasila, penki Indonezijos nacionalinės filosofijos principai. Garuda Pancasila buvo sukurtas sultono Hamido II ir 1950 m. vasario 11 d. buvo priimtas kaip nacionalinis herbas.


Popieriaus ritinys ir devizas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Garuda nagais suspaudusi laiko popieriaus ritinį, kuriame užrašytas nacionalinis Indonezijos devizas Bhinneka Tunggal lka. Tai senosios javiečių kalbos frazė, kuri reiškia „Nors ir suskilęs į gabalus, bet vienas“ (turima omenyje tai, kad Indonezija sudaryta iš daug gabalėlių, salų). Verčiant grubiai „Vienybė įvairume“.

Simbolizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Garuda – mitinis auksinis erelis, žinomas iš hinduizmo ir budizmo mitologijos. Garuda buvo chimera, turinti sparnus, snapą, auksinio erelio letenas, žmogaus rankas ir liemenį. Garudos plunksnos Indonezijos herbe surikiuotos taip, kad tenkintų datą 1945 m. rugpjūčio 17 d., tai – Indonezijos nepriklausomybės diena. Ant kiekvieno sparno yra po 17 plunksnų, 8 ant uodegos, 19 ant uodegos pagrindo, 45 ant kaklo, jos sudaro “17/8/1945” – Indonezijos nepriklausomybės diena.
  • Skydas yra karinis simbolis, kuris reiškia šalies gynybą. Skydas yra padalintas į 5 dalis: pagrindas padalintas į ketvirčius, nuspalvintus raudonai ir baltai (nacionalinės Indonezijos vėliavos spalvos) šachmatų lentos raštu; mažesnis centrinis skydas, juodame fone. Stora juoda linija, kuri dalina skydą į 4 dalis, simbolizuoja pusiaujo liniją, kuri eina per Indonezijos salyną.
  • Emblemos. Kiekviena skydo dalis turi savo simbolį, reiškiančius Pancasila principus.
  • Juodame skyde esanti auksinė žvaigždė, reiškia tikėjimą Dievu. Juoda fono spalva reiškia Mohamedą, islamo pranašą. Islamas pagrindinė Indonezijos religija. Auksinė žvaigždė turi penkias viršūnes. Viršūnės reiškia ne tik islamą, bet ir krikščionybę, hinduizmą ir budizmą, netgi pasaulietinę ideologiją – socializmą.
  • Apačioje, dešiniajame ketvirtyje, raudoname fone vaizduojama grandinėlė, pagaminta iš apvalių ir keturkampių grandžių. Grandinėlė simbolizuoja nuoseklias žmonių kartas. Apvali grandis simbolizuoja moterį, kvadratinė – vyrą.
  • Viršuje, dešiniajame ketvirtyje, baltame fone vaizduojamas bengalinis fikusas (medis, augantis Indonezijoje). Jis simbolizuoja trečią Pancasila principą, Indonezijos vienybę. Bengalinis fikusas žinomas kaip turintis didžiules, žemę siekiančias, šaknis ir šakas.
  • Viršuje, kairiajame ketvirtyje, raudoname fone vaizduojama Javos laukinio buliaus galva. Tai simbolizuoja ketvirtą Pancasila principą, demokratiją. Bulius – draugiškas gyvūnas, kuris reiškia, kad sprendimai turi būti priimami bendrai, be ginčų.
  • Apačioje, kairiajame ketvirtyje, baltame fone vaizduojamos ryžių ir medvilnės varpos. Tai simbolizuoja penktą Pancasila principą, socialinę teisybę. Ryžiai ir medvilnė simbolizuoja pragyvenimą.