Henrikas Batuta

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tikroji Batutos gatvė Varšuvoje

Henrikas Batuta (lenk. Henryk Batuta) – fiktyvi istorinė figūra, socialistas, revoliucionierius, lenkų komunistas, iš pradžių įtrauktas į lenkišką Vikipediją, vėliau – paplitęs ir kitose.

Henrikas Batuta – vienas ryškiausių falsifikacijos pavyzdžių Vikipedijos istorijoje.

Pasak pirminės straipsnio versijos, Batuta gimęs Odesoje 1898, dalyvavo Rusijos pilietiniame kare, kartu su E. Hemingvėjumi – taip pat ir Ispanijos pilietiniame kare. Batutos biografija iš esmės buvo sukurta pasiremiant gen. Karolio Sverčevskio gyvenimo aprašymu.

Straipsnis buvo sukurtas 2004 lapkričio 8 ir išbuvo 15 mėnesių, kol nebuvo nuspręsta jį ištrinti. Iki tol buvo papildytas 10 kartų.

Straipsnis buvo aprašytas Lenkijos dienraštyje Gazeta Wyborcza, savaitraštyje - žurnale Przekrój, Britanijos The Observer.

Straipsnyje buvo rašoma, kad Henriko Batutos garbei Varšuvoje buvo netgi pavadinta gatvė, norint atminti komunistinį veikėją. Anoniminiai falsifikatoriai, sukūrę straipsnį, norėjo atkreipti žiniasklaidos ir visuomenės dėmesį į tai, kad Lenkijoje iki šiol yra nemažai vietovardžių/gatvių, kurios pavadintos vardais komunistų, visiškai nevertų, kad jų garbei būtų vadinami viešojo gyvenimo dalykai, gatvės.

Net ir įtraukus į trinamų straipsnių sąrašą, autoriai atkakliai įrodinėjo Batutos istoriškumą ir netgi pateikė nuotrauką su H. Batutos pavadinimu. Iš tikrųjų, Varšuvoje yra tokia gatvė; tačiau jos pavadinimas kilęs iš žodžio „batuta“, dar kitaip vad. dirigento lazdelė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]