Heinrich Himmler

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Heinrichas Himleris
vok. Heinrich Luitpold Himmler
H. Himleris 1942 m.
Gimė 1900 m. spalio 7 d.
Miunchenas
Mirė 1945 m. gegužės 23 d. (44 metai)
Liuneburgas
Veikla SS reichsfiureris, nacistinės Vokietijos vidaus reikalų ministras, slaptosios policijos (Gestapo 1934–1936 m.), vėliau RSHA (Saugumo valdybos) viršininkas.
Vikiteka Heinrich Himmler

Heinrichas Himleris (vok. Heinrich Luitpold Himmler, 1900 m. spalio 7 d, Miunchene1945 m. gegužės 23 d. Liuneburge) – SS reichsfiureris, nacistinės Vokietijos vidaus reikalų ministras, slaptosios policijos (Gestapo 19341936 m.), vėliau RSHA (Saugumo valdybos) viršininkas, vyriausias Trečiojo Reicho „juodasis magas“ ir naujos nacių religijos kūrėjas.

Heinrichas Himleris 7-nerių metų amžiaus

Svarbiausias Holokausto organizatorius, kuriam buvo pavaldžios visos koncentracijos ir naikinimo stovyklos. Jis buvo vienas iš žydų žudynių iniciatorių ir subordinacijos grandinėje – galutinis už jas atsakingas asmuo.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Miunchene mokytojo šeimoje. 1919 – 1922 m. studijavo agronomiją. 1923 m. įstojo į NSDAP. Dalyvavo Alaus puče. 1930 m. buvo išrinktas į Vokietijos parlamentą (Reichstragą). Kartu su Reinhardu Heidrichu įkūrė Vokietijos saugumo tarnybą (SD).

Karo pabaigoje Himleris bandė vesti derybas su įvairiomis užsienio šalimis, taip pat ir su JAV, dėl savo neliečiamybės ir vaidmens pokarinėje naujoje Vokietijos vyriausybėje. Tačiau derėtis su juo buvo atsisakyta. Iki pat pabaigos tikėjo, kad okultinės jėgos padės arijų rasei pasiekti pasaulinio viešpatavimo.

1945 m. persirengęs eiliniu kareiviu bandė slapstytis, bet buvo anglų suimtas. Apžiūros metu nusižudė: nusinuodijo perkąsdamas burnoje paslėptą kalio cianido ampulę. Užkastas nežymėtame kape, kurio tiksli vieta dabar nėra žinoma.