Hearthstone

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Hearthstone
Kūrėjas Blizzard Entertainment
Leidėjas Blizzard Entertainment
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data Windows, OS X
2014 m. kovo 11 d.
iPad
2014 m. balandžio 16 d.
iPhone, Android
2014 m. II pusmetis
Žanras (-ai) Kompiuterinis kolekcionuojamų kortų žaidimas (CCG)
Režimas Vieno žaidėjo arba keleto žaidėjų
Reitingai
Platforma Microsoft Windows, OS X, iOS, Android
Versija
Variklis Unity
Platinimas Parsisiuntimas internetu
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys

Hearthstone (anksčiau Hearthstone: Heroes of Warcraft) – free-to-play kompiuterinis kolekcionuojamų kortų žaidimas (CCG), sukurtas bendrovės „Blizzard Entertainment“. Žaidime naudojama „Warcraft“ serijos tematika: veikėjai, būtybės, reliktai ir pan. Pirmą sykį pristatytas „Penny Arcade Expo“ parodoje 2013 m. kovą, atviras beta testavimas prasidėjo 2014 m. sausį, galutinai išleistas 2014 m. kovą. „Hearthstone“ skirtas Microsoft Windows, Mac OS X, iOS ir Android operacinėms sistemoms ir palaiko galimybę šių skirtingų sistemų savininkams žaisti tarpusavyje, bet tik tam tikrame geografiniame regione.

2016 m. balandžio duomenimis, žaidimas turi per 50 mln. užregistruotų paskyrų.[1][2] Žaidimas tapo populiariu el. sporto turnyrų tarpe.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Hearthstone“ yra kompiuterinis kolekcionuojamų kortų žaidimas, kurio pagrindą sudaro ėjimu pagrįstos kovos vienas prieš vieną tarp dviejų varžovų Battle.net tinkle.[3] „Hearthstone“ yra „Warcraft“ visatos dalis; žaidime vaizduojami dauguma veikėjų klasių ir kortų piešinių yra iš „Warcraft“ pasaulio.

Žaidėjai gali rinktis iš keleto žaidimo režimų, kurių kiekvienas suteikia šiek tiek skirtingų potyrių. Play režime, kuris dar skirstomas į Standard (naudojamos tik klasikinės ir neseniau kaip prieš dvejus metus išleistos kortos) ir Wild (naudojamos visos kortos), žaidėjai kovoja kovose vienas prieš vieną ir siekia įgyti kuo aukštesnį rangą, kuris skaičiuojamas nuo 25 iki 1 didėjančio tvarka; aukščiau už pastarąjį tėra Legend rangas. Sezono pabaigoje atitinkamą rangą pasiekę žaidėjai gauna tą rangą atitinkančius apdovanojimus (kortų ir miltelių). Solo Adventures režime žaidėjai gali grumtis su kompiuterio valdomais bosais ir įveikę juos kaip atlygį gauti naujų kortų. Tiesa, norint žaisti šiame režime reikia atrakinti tam tikrą nuotykį (žr. Nuotykiai) panaudojant arba žaidimo in-game valiutą arba tikrus pinigus. Arena režime žaidėjai kovoja naudodami iš atsitiktinių kortų sudarytą kaladę iki 12 pergalių arba 3 pralaimėjimų; su kiekviena pergale gaunamas didesnis atlygis. Taip pat dar esti režimas Tavern Brawl, kurio žaidimo mechanika keičiasi kas savaitę.

Žaidėjai žaidimą pradeda su ženklia bazinių (angl. basic) kortų kolekcija, bet gali surinkti retų ar daug galingesnių kortų pirkdami paketus, kuriuose randama papildomų kortų, arba žaisdami arenos režimą. Žaidėjai taip pat gali sunaikinti nenorimas kortas mainais už miltelius, kurie panaudojami naujų kortų kūrime. Kortų paketus arba patekimą į areną galima įsigyti už žaidimo auksinius, in-game valiutą, kuri suteikiama už įvykdytas atsitiktines kasdienines užduotis arba laimint mačus, arba sumokėdami tikrus pinigus.[3] Viso žaidėjo kortų kaladę gali sudaryti trisdešimt kortų.

Žaidime žaidėjai gali rinktis iš 9 veikėjų klasių: Mage (Jaina Proudmoore, Medivh arba Khadgar), Priest (Anduin Wrynn), Warlock (Gul'dan), Paladin (Uther the Lightbringer arba Lady Liadrin), Warrior (Garrosh Hellscream arba Magni Bronzebeard), Druid (Malfurion Stormrage), Hunter (Rexxar arba Alleria Windrunner), Rogue (Valeera Sanguinar) ir Shaman (Thrall arba Morgl the Oracle). Kiekviena veikėjo klasė pasižymi unikaliu sugebėjimu.

Žaisdami mačą žaidėjai eikvoja manos taškus, už kuriuos ant virtualaus žaidimo stalo išsimeta burtų arba figūrėlių kortas. Tikslas yra įveikti oponentą, sumažinant jo 30 turimų gyvybės taškų iki nulio.

Papildymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naujos kortos žaidimui leidžiamos dviem formatais: praplėtimais (angl. expansion) ir nuotykiais (angl. „adventure“). Praplėtimuose tiesiog išleidžiamas kažkokios temos kortų rinkinys, panašiai, kaip įprastuose CCG. „Nuotykiai“ yra galimybė žaisti prieš kompiuterio valdomus oponentus, atspindinčius „World of Warcraft“ „bosus“. Įveikęs bosą, žaidėjas kaip prizą gauna naujų kortų. Viso buvo išleisti keturi nuotykiai ir šešios ekspansijos:

Nuotykiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „Curse of Naxxramas“, „World of Warcraft“ Naxxramas požemio tematika, 2014 m. liepos 14 d.
  • „Blackrock Mountain“, „World of Warcraft“ Blackrock Mountain vietovės tematika, 2015 m. balandžio 2 d.
  • „League of Explorers“, 2015 m. lapkričio 12 d.
  • „One Night in Karazhan“, 2016 m. rugpjūčio 11 d.

Praplėtimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „Goblins vs Gnomes“ – praplėtimas mechanizmais ir polinkiu į technologijas žinomų „WoW“ goblinų ir gnomų rasių tematika. 2014 m. gruodžio 10 d.
  • „The Grand Tournament“ – praplėtimas „Argent Tournament“ turnyro iš „Wrath of the Lich King“ ir apskritai Northrend regiono iš „WoW“ tematika. 2015 m. rugpjūčio 14 d.
  • „Whispers of the Old Gods“. 2016 m. balandžio 26 d.
  • „Mean Streets of Gadgetzan“, 2016 m. gruodžio 1 d.
  • „Journey to Un'Goro“, 2017 m. balandžio 6 d.
  • „Knights of the Frozen Throne“, 2017 m. rugpjūčio 10 d.
  • „Kobolds & Catacombs“, 2017 m. gruodžio 7 d.
  • „The Witchwood“, 2018 m. balandžio 12 d.
  • „The Boomsday Project“, 2018 m. rugpjūčio 7 d.
  • „Rastakhan's Rumble“, 2018 m. gruodžio 4 d.
  • „Rise of Shadows“, 2019 m. balandžio 9 d.
  • „Saviors of Uldum“, 2019 m. rugpjūčio 6 d.

Turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors kūrėjai siekė sukurti lengvai prieinamą ir greito tempo žaidimą, „Hearthstone“ jau spėjo tapti keleto elektroninio sporto turnyrų objektu. Tokios žaidimų turnyrų lygos kaip Major League Gaming, ESL ir ZOTAC Cup reguliariai rengia nedidelius „Hearthstone“ turnyrus Šiaurės Amerikoje ir Europoje. Kadangi jie neretai yra orientuoti į kasdienius žaidėjus, tai priziniai fondai būna nedideli (arba jų iš viso nebūna).

2014 m. lapkričio 78 d. „Blizzard“ surengė miniturnyrą „BlizzCon“ renginyje. Keturi geriausiai pasirodę kiekvieno regiono dalyviai gavo teisę rungtis pasaulio čempionate, kuriame iš viso dalyvavo 16 žaidėjų. Amerikų ir Europos kvalifikacinėse atrankose į čempionatą viso rungėsi 160 žaidėjų. Bendras čempionato prizinis fondas siekė 250 000 JAV dolerių, o nugalėtojui atiteko 100 000 JAV dolerių.[4]

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ilgai lauktas nuo pat pristatymo publikai, „Hearthstone“ iš kritikų apžvalgų sulaukė palankaus vertinimo, tinklalapių GameRankings ir Metacritic įverčio suvestinės duomenimis, žaidimas buvo atitinkamai įvertintas 87,45 %[5] ir 88[6] balais iš 100.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Hearthstone now has 50 million players. Polygon. Nuoroda tikrinta 2016-07-31.
  2. http://www.statista.com/statistics/323239/number-gamers-hearthstone-heroes-warcraft-worldwide/
  3. 3,0 3,1 „What we know so far about HearthStone: Heroes of Warcraft“. WoW Insider. Suarchyvuotas originalas 2013-11-05. Nuoroda tikrinta 2013-03-22.
  4. „2014 Hearthstone™ World Championship: Americas Qualifier Tournament – $250,000 Prize Pool“. Blizzard Entertainment. 2014-05-22.
  5. „Hearthstone: Heroes of Warcraft reviews“. Suarchyvuotas originalas 2016-04-29. Nuoroda tikrinta 2014-03-14.
  6. „Hearthstone: Heroes of Warcraft reviews“. Nuoroda tikrinta 2014-03-20.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]