Hakabo Razis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Hakabo Razis (mjanmų kalba: ခါကာဘိုရာဇီ) - aukščiausias kalnas Pietryčių Azijoje, šiaurinio Mianmaro Kačinų valstijoje. Jo aukštis - 5881 m. Viršukalnė apsupta Hakabo Razio nacionalinio parko. Tai kalnuota teritorija, kuriai charakteringas plačialapis amžinai žaliuojantis drėgnas atogrąžų miškas, nuo 2438 m iki 2743 m yra subtropinės temperatūros zona, toliau plačialapių, lapuočių miškas ir galiausiai amžinai žaliuojantis spygliuočių, sniego miškai. Virš 3353 m yra alpinio miško zona, kuri skiriasi ne tik miško tipu, bet ir istorija bei kilme. Dar aukščiau, apie 4572 m aukštyje, dominuoja šaltis, dykvietės, vėjo pustoma vietovės ir nuolatinis sniegas bei ledynai. Maždaug 5334 m aukštyje yra didelė ledo viršūnė su keliais ledynais.

Regionas artimiausiu laiku Mianmaro valdžios bus atidarytas plačiajai visuomenei ekoturizmo dėka. Vyriausybė renka susijusią informaciją ir eilė mokslinių ekspedicijų jau buvo įleista į šį regioną.

Alpinizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Takashi Ozaki (Japonija) ir Nyama Gyaltsen (Mianmaras) atliko pirmą kopimą 1996 m. Ozaki bandė įkopti į kalną 1995 m., bet buvo grąžintas atgal dėl blogo oro. Trasa iki stovyklos yra ilga (keturios savaitės) ir sunki dėl tankaus drėgno atogrąžų miško su daugybe perėjų be tiltų per upes. Vėlyvas pirmas kopimas gali būti paaiškintas šalies politikos, kai užsieniečiai iki 1993 nebuvo įleidžiami į šią teritoriją.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]