Gurmanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Gurmanas (pranc. gourmet „smaguriautojas ir vynų žinovas”) – išskirtinės kokybės ar rinktinių maisto produktų, valgių, delikatesų bei gėrimų mėgėjas ir žinovas; smaguriautojas.

Termino kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Terminas apytikriai XVIII a. po Europą paplito iš prancūzų kalbos žodžio „Gourmet“ („smaguriautojas ir vynų žinovas“), kuris atitinkamai kildinamas iš senosios prancūzų kalbos žodžio „Gormet“ („vyno pardavėjo padėjėjas“). Beje, vokiečiai iki šiol naudoja iš prancūzų pasiskolintą kitą prancūzišką žodį „gourmet“ ir sako, kad žodis „Gourmand“ yra netikslus, nes pradinė jo reikšmė esanti „tas, kuris daug ir gerai valgo“ (rajūnas).

Pagal etimologiją galima numanyti, kad geriausiais gurmanais pagal nutylėjimą laikomi prancūzai. Nors pats terminas yra daugiau sutartinis, visiškai tikslaus ir visuotinai priimto apibrėžimo nėra.

Perkeltinė reikšmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Terminas be kulinarijos dar naudojamas ir kitose srityse. Gurmanais šnekamojoje kalboje dažnai vadinami bet kurios srities rinktinių produktų mėgėjai ir žinovai: kelionių, knygų, muzikos ir kt.

Gurmanų restoranų vertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1900 m. Prancūzijoje, o vėliau ir dar dviejose dešimtyse šalių, gurmanams leidžiamas kelionių gidas „Guide Michelin“ klasifikuoja viešbučius ir restoranus. Idėja kilo broliams Andre ir Eduardui Michelinams – padangų koncerno savininkams – jie norėjo paskatinti keliavimą automobiliais. Gurmanams pirmiausia rūpi nuo 1926 m. šio gido kasmet skiriami įvertinimai geriausiems restoranams, pažymimi 1-3 žvaigždutėmis. Pagal šį gidą daugiausia geriausių restoranų turintis miestas yra Tokijuje (8 restoranams suteiktos 3 žvaigždutės), o visoje Prancūzijoje 3 žvaigždučių restoranai yra 26, o Šveicarijoje tik 2. Antrasis gurmanams autoritetingiausias leidinys – Prancūzijoje leidžiamas restoranų įvertinimo katalogas „Gault Millau“.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]