Gudžaratas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gudžaratas
ગુજરાત
Gudžarato herbas
Valstybė Indijos vėliava Indija
Administracinis centras Gandinagaras
Rajonai 26
Oficialios kalbos gudžaratų, urdu
Gyventojų (2020) 63 872 400[1]
Plotas 196 024 km²
Tankumas (2020) 326 žm./km²
Tinklalapis www.gujaratindia.com
Vikiteka GudžaratasVikiteka

Gudžaratas (gudž. ગુજરાત = Gujarāt) – Indijos valstija, esanti šalies vakaruose. Šiaurėje ribojasi su Pakistanu, šiaurės rytuose su Radžastano valstija, rytuose su Madhja Pradešu, pietuose Maharaštra ir jungtinėmis Damano ir Diu bei Dadros ir Nagar Havelio teritorijomis. Vakaruose valstija atsiremia į Arabų jūrą.

Valstijoje gyvena 50,6 mln žmonių. Sostinė – naujai pastatytas Gandinagaro miestas, įsikūręs netoli senosios Gudžarato sostinės Ahmadabado. Oficialios valstijos kalbos yra hindi ir gudžaratų.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiąją valstijos dalį užima Kathiavaro pusiasalis, kuriame vyrauja sausringi miškai. Tarp Pakistano sienos ir Kačo įlankos driekiasi Kačo sritis, kur vyrauja dykros, sausringi dygūs krūmokšniai; prie jūros – šlapynės, maršos. Rytuose siekia Vakarų Ghatų šlaitus, kur veši drėgnieji miškai. Didžiąją dalį paviršiaus sudaro Gudžarato lyguma, rytuose ribojama Ghatų. Kathiavare yra kalvynų.

Valstijoje yra Narmados, Tapti, Sabarmatės, Mahės žemupiai, valstijos viduje didžiausios upės – Bhadaras, Šetrundžė. Kače plyti Kačo šlapynės.

Yra Giro miško, Vansdos, Velavadaro nacionaliniai parkai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teritorijoje, kuri dabar priklauso Gudžaratui, rasta daug svarbių Indo slėnio civilizacijos ar kitaip harapinės kultūros miestų griuvėsių.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gudžaratas – labiausiai industrializuota Indijos valstija, kurioje pagaminama 19,8 % nacionalinės produkcijos.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dauguma valstijos gyventojų yra gudžaratai (gudžarai), taip pat yra marvarių, parsų, portugalų, anglų-indų, sindhų (kačų), bhilų, žydų.

Religijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiausi miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vadodara, Gudžarato valst.
Huthisingo džainų šventykla Ahmadabade

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Indijos valstijos ir teritorijos Flag of India
Valstijos: Andhra PradešasArunačal PradešasAsamasBiharasČhatisgarhasGoaGudžaratasDžharkhandasHarjanaHimačal PradešasKarnatakaKeralaMadhja PradešasMaharaštraManipurasMeghalajaMizoramasNagalandasOrisaPandžabasRadžasthanasSikimasTamil NaduTelanganaTripuraUtarakhandasUtar PradešasVakarų Bengalija
Teritorijos: Andamanų ir Nikobarų salosČandigarhasDadra ir Nagar Havelis bei Damanas ir DiuValstybės sostinės teritorijaDžamu ir KašmyrasLadakasLakšadvipasPudučeris