Golfo srovė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Atlanto vandenyno srovių žemėlapis (1943 m.)

Golfo srovė (angl. Gulf Stream) – galinga, šilta ir greita Atlanto vandenyno paviršiaus srovė, susiformuojanti Meksikos įlankoje iš Floridos srovės; tekanti pro Floridos sąsiaurį, už jo papildoma Antilų srovės, toliau pagal rytines JAV pakrantes, Niufaundlendą ir kertanti Atlanto vandenyną (pereinanti į Šiaurės Atlanto srovę). Ties maždaug 30°V, 40°Š srovė skyla į dvi dalis: šiaurinė dalis teka šiaurinės Europos link, pietinė vakarų Afrikos link. Prie Niufaundlendo susiduria su šaltąja Labradoro srove. Golfo srovė veikia Šiaurės Amerikos bei Europos vakarinės pakrantės klimatą.

Srovės plotis paprastai 80–150 km, gylis – 800–1200 m. Šiuo metu greitis didžiausias tėkmės paviršiuje, iki 2 m/s. Srovės greitį, vandens temperatūrą ir druskingumą labiausiai lemia pasatai.[1]

Vis dėlto, naujausi tyrimai rodo, kad Golfo srovės galia blėsta, jos vandens judėjimo greitis kasmet mažėja. Todėl tikėtina, kad ateityje Šiaurės Europos klimatas dėl to bus daug vėsesnis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Rimas Žaromskis. Golfo srovė. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 795 psl.