George Clooney

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
George Clooney
Tikras vardas George Timothy Clooney
Gimė 1961 m. gegužės 6 d. (62 metai)
Šalis Leksingtonas, Kentukis, JAV Jungtinės Amerikos Valstijos
Žymesni vaidmenys
Doug Ross („Ligoninės priimamasis“)
Betmenas („Betmenas ir Robinas“)
Jack Foley („Dingti iš akių“)
Archie Gates („Trys karaliai“)
Danny Ocean („Oušeno vienuoliktukas“)
Apdovanojimai
2 Oskarai, 3 Auksiniai gaubliai

Džordžas Timotis Klūnis (angl. George Timothy Clooney; g. 1961 m. gegužės 6 d.) – JAV aktorius, kino režisierius, prodiuseris, scenaristas. Jis laimėjo tris Auksinio gaublio apdovanojimus už vaidmenis filmuose ir du Oskaro apdovanojimus – vieną už vaidinimą ir kitą už prodiusavimą. D. Klūnis taip pat žinomas dėl savo politinio aktyvumo. Nuo 2008 m. sausio 31 d. dirba Jungtinių Tautų Organizacijos programoje United Nations Messengers of Peace.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

D. Klūnis debiutavo televizijoje 1978 m., ir vėliau susilaukė plataus pripažinimo už vaidmenį ER medicinos seriale „ER“ nuo 1994 m. iki 1999 m. Jis pelnė dvi Emmy apdovanojimo nominacijas. Kol dar vaidino seriale „ER“, jis pradėjo vaidinti filmuose, pavyzdžiui, „Batman & Robin“ (1997 m.) ir „Out of Sight“ (1998 m.), kuriame jis pirmąkart dirbo su ilgalaikiu bendradarbiu Steven Soderbergh. D. Klūnis 1999 m. suvaidino pirmaplanį vaidmenį filme „Three Kings“. Filmas-satyra apie karo metus Irake ir sulaukė gerų atsiliepimų.

D. Klūnio reputacija augo 2001 m. po komerciškai pasisekusio filmo „Ocean’s Eleven“, pirmosios pelningos trilogijos dalies, kuri buvo 1960 m. filmo, kuriame vaidino Rat Pack nariai, kaip, pvz., Frank Sinatra, perdirbinys. F. Sinatra ir Klūnis atliko Danny Ocean vaidmenį.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]