Gangos–Brahmaputros delta

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Palydovinė Gangos–Brahmaputros deltos nuotrauka

Gangos–Brahmaputros delta (Gangos delta, Bengalijos delta, Sundarbanų delta) – didelė upinė delta Pietų Azijoje, Bangladešo ir Indijos (Vakarų Bengalijos) teritorijose, Bengalijos įlankos pakrantėje. Ją sudaro dviejų didelių Azijos upių – Gangos ir Brahmaputros – žemupių protakų tinklas. Delta užima apie 106 000 km²[1] ir yra didžiausia pasaulyje.[2] Vakarinę deltos ribą žymi Hugli protaka, rytinę – Meghna.

Nuo iš šiaurės vakarų atitekančios Gangos link Bengalijos įlankos atsišakoja keletas didelių protakų – Hugli, Bhagyratnė, Kabadakas, Madhumatė. Netoli Pabnos pagrindinė Gangos vaga susilieja su iš šiaurės rytų atitekančia Brahmaputra (jos žemupys po santakos su Tysta vadinamas Džamuna). Bendri Gangos ir Brahmaputros vandenys vadinami Padma, o į juos iš rytų dar įsilieja Meghna. Tarp šių pagrindinių vagų gausu mažesnių protakų. Gangos–Brahmaputros deltą sudaro daugybė protakų, salų, pelkių, užliejamų lygumų.

Gangos–Brahmaputros delta yra vienas derlingiausių ir tankiausiai gyvenamų Pietų Azijos kraštų. Po potvynių nusėdančiose aliuvinėse dirvose gerai dera ryžiai, arbatmedžiai, džiutui naudojami augalai. Be to, daug gyventojų verčiasi žvejyba, žuvininkyste, gyvulininkyste. Negausi išlikusi pirmapradė gamta (mangrovės, džiunglių plotai) saugomi Sundarbanų nacionaliniame parke ir kitose saugomose teritorijose (Sundarbanai – UNESCO pasaulio paveldo objektas).

Deltoje gyvena >150 mln. gyventojų (dauguma Bangladešo žmonių). Gyvenimo sąlygos pavojingos dėl kasmetinių potvynių, kylančių per musonus. Taip pat pavojų kelia nuo jūros ateinantys ciklonai, kurie pakelia vandens lygį ir užlieja neaukštas salas (taip per 1970 m. Bholos cikloną deltoje žuvo daugiau nei 0,5 mln. žmonių). Dėl klimato kaitos kylantis vandenyno lygis taip pat kelia grėsmę užlieti deltą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gangas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004
  2. Where Is The Largest Delta In The World?, WorldAtlas