Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į patikimus šaltinius.
Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti

Pirmojo leidimo viršelis

Autorius J. K. Rowling
Šalis Jungtinė Karalystė
Žanras maginė fantastika, literatūra vaikams
Serija Haris Poteris
UDK: 821.111-93-252
Originalus leidimas
Pavadinimas Fantastic Beasts and Where to Find Them
Šalis Jungtinė Karalystė
Kalba anglų
Leidykla Bloomsbury Publishing
Išleista 2001 m.
Formatas Minkštais viršeliais
Puslapių 64
ISBN: 0-7475-5466-8
ISBN-13: 9780747554660
OCLC: 45580741
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti
Leidykla Alma littera
Išleista 2017 m.
Vertėja Elžbieta Kmitaitė
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 293
ISBN-13: 978-609-01-2714-8

Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti (angl. Fantastic Beasts and Where to Find Them) – britės rašytojos J. K. Rowling knyga, skirta finansiškai padėti „Comic Relief“ paramos fondui.[1] Apie 80 % kiekvienos knygos pelno tiesiai perduodama neturtingiems vaikams visame pasaulyje.[reikalingas šaltinis] 2001 m. įvykusiame interviu su „Scholastic“ leidėjais, Rowling pasakė, kad temą apie fantastinius gyvūnus pasirinko dėl to, kad tai, anot rašytojos, labai smagi tema ir jai ji turi parašiusi labai daug informacijos.[reikalingas šaltinis]

Fabula[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ minima „Hario Poterio“ knygų serijos apysakose, kaip garsaus magizoologo Njuto Miglapūčio (Newt Scamander) knyga, priklausanti berniukui burtininkui Hariui Poteriui. Pirmą kartą serijoje knyga minima pirmojoje dalyje „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ (56 p.). Haris Poteris gauna laišką iš Hogvartso burtų ir kerėjimo mokyklos, kuriame tarp kitų būtinų įsigyti knygų yra ir „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“. Beje, septintojoje knygų serijos dalyje, „Haris Poteris ir Mirties relikvijos“, knygos pavadinimas yra verčiamas „Fantastiniai žvėrys ir kur jų ieškoti“ (319 p.).

„Fantastiniuose gyvūnuose ir kur juos rasti“ pasakojama magiškosios zoologijos istorija, taip aprašomos 75 fantastinių gyvūnų rūšys, aptinkamos visame pasaulyje. Daugiausia informacijos buvo surinkta Njutui Miglapučiui keliaujant po visus penkis kontinentus. Išgalvotas autorius užsimena, kad pirmasis knygos leidimas buvo surinktas 1918 m. Augustuso Vormo (Augustus Worme), bet išleistas tik 1927 m. Dabartinis leidimas yra penkiasdešimt antras.

Ekranizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2016 m. yra išleista trilogijos „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ pirmoji dalis. Istorija pasakoja apie knygos autorių Njutą Miglapūtį (akt. Eddie Redmayne), atvykstantį į Niujorką su tikslu paleisti į laisvę vieną savo gyvūną, bet netyčia iš lagamino pabėga keletas kitų gyvių ir pasislepia Niujorke. Njutui tenka bėgti jų ieškoti su žiobaru (žmogumi, ne burtininku) Džeikobu Kovalskiu (akt. Dan Fogler), bet tai atneša dar didesnę bėdą. Scenarijų parašė visų „Hario Poterio“ serijų, „Kvidičas amžių bėgyje“ ir „Bardo Bidlio poringių“ rašytoja J. K. Rowling. Filmas gavo ne vieną apdovanojimą, tarp jų – geriausių kostiumų kategorijoje.

2018 m. yra išleista antroji filmo „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ dalis, o 2020 m. planuojama išleisti ir trečiąją dalį, kurių, kaip ir pirmojo filmo scenarijų sukūrė ta pati J. K Rowling.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]