Europos studentų teisininkų asociacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Europos studentų teisininkų asociacija (angl. The European Law Students' Association, ELSA) – nepriklausoma, nepolitinė, ne pelno siekianti Europos teisės studentų ir jaunųjų teisininkų organizacija. ELSA International buvo įkurta 1981 metais Vienoje. Steigėjais tapo Austrijos, Vengrijos, Lenkijos ir Vakarų Vokietijos studentai. Šiuo metu ELSA būstinė yra Briuselyje.

Organizacija veikia 300 universitetų, 44 Europos valstybėse ir vienija apie 60 000 narių. Asociacija aktyviai bendradarbiauja su Europos Sąjungos struktūromis, atskirų valstybių vyriausybėmis, palaiko ryšius su praktikuojančių teisininkų, teisėjų ir advokatų organizacijomis.[1]

Įkurta 1981 m.

Veikla tarptautinėje srityje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ELSA turi patarėjo statusą prie tokių tarptautinių organizacijų kaip Europos Taryba (2000), Jungtinės Tautos (nuo 1997 m.), UNESCO (C kategorija, 1994 m.), Europos Taryba (2000 m.). ELSA taip pat bendradarbiauja su UNHCR.

ELSA tinklas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu ELSA nariais yra: Airija, Albanija, Austrija, Belgija, Bosnija ir Hercegovina, Bulgarija, Čekijos Respublika, Danija, Didžioji Britanija, Estija, Graikija, Gruzija, Islandija, Ispanija, Italija, Kroatija, Kazachstanas, Latvija, Lenkija, Lietuva, Makedonijos Respublika, Malta, Moldavijos Respublika, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija, Prancūzija, Rumunija, Rusijos Federacija, Serbija ir Juodkalnija, Slovakijos Respublika, Slovėnija, Suomija, Švedija, Šveicarija, Turkija, Ukraina, Vengrija ir Vokietija.

ELSA taip pat bendradarbiauja su kitomis pasaulio studentų teisininkų organizacijomis, tokiomis kaip ILSA (Šiaurės Amerika), ALSA (Japonija), ALSA (Australija), ALSA (Pietų Afrika) ir kt.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Seminarai ir konferencijos ilgą laiką nuo ELSA įkūrimo buvo pagrindinė veiklos sritis. Pirmuosius dvejus metus ši sritis buvo vadinama Moksliniais seminarais, bet, norint išplėsti srities apimtį, pavadinimas buvo pakeistas į dabartinį.

Studentų stažuotojų mainų programa – ELSA programa, kurios esmė – teisinės stažuotės Europoje. Kiekvienais metais įvykdoma keli šimtai stažuočių.

STEP programa siekiama skirtingų tautų ir kultūrų bendradarbiavimo bei tarpusavio supratimo, ugdyti praktikuojančių studentų atsakomybės jausmą bei jų bendruomenių ekonominį ir socialinį vystymąsi. STEP stažuotės laikas gali trukti nuo 2 iki 78 savaičių.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]