Estijos nepriklausomybės atkūrimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Islandija pripažino Estijos nepriklausomybę 1991 m. rugpjūčio 22 d.

Estijos nepriklausomybės atkūrimo diena minima kasmet rugpjūčio 20 d. nuo to laiko, kai 1991 m. Estijos nepriklausomybės komitetas paskelbė Estijos nepriklausomybę ir atsiskyrimą nuo Tarybų Sąjungos.[1] Rugpjūčio 20 d. Estijoje yra šventinė diena.

1991 m. rugpjūčio 19–22 d. Maskvoje vyko pučas ir bandymas perimti valdymą iš Michailo Gorbačiovo. Rugpjūčio pučo fone kai kurios Tarybų Sąjungos respublikos pasinaudojo proga ir paskelbė nepriklausomybę.

Rugpjūčio 19 d. Estijos delegatai pradėjo šalies nepriklausomybės svarstymus. Pagrindiniai klausimai buvo susiję su tuo, ar Estija turi pasiskelbti nauja respublika, ar tęsti 1918 m. vasario 24 d. paskelbtos ir 1940 m. okupuotos šalies gyvavimą.

Rugpjūčio 20 d. 23:02 val. vietos laiku, tiesiogiai transliuojant Estijos nacionalinei televizijai, 70 delegatų balsavo dėl Estijos nepriklausomybės atstatymo. 69 nariai balsavo už, o 2 prieš balsavimą pasišalino iš salės.

Rugpjūčio 21 d. Tarybų Sąjungos kariuomenė užėmė Talino televizijos bokštą ir televizijos transliacijos nutrūko. Tačiau radijo ryšys išliko stiprus ir šios transliacijos vyko, kadangi Estijos ginkluotųjų pajėgų nariai užbarikadavo įėjimus į patalpas. Tos pačios dienos popietę, išaiškėjus pučo Maskvoje nesėkmei, kariai atlaisvino televizijos pastatą ir paliko Estijos teritoriją.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]