Eskadronas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šveicarijos kariuomenės eskadronas (1972 m.). Joja kariuomenės veteranai 1972 m. uniformomis

Eskadronas – kavalerijos padalinys, dydžiu atitinkantis batalioną ar kuopą.

Pirmieji eskadronai atsirado Karolio V laikais. Eskadronas pradžioje rikiuodavosi į 16 eilių. Prancūzijos religinių karų laikais eskadronai rikiuodavosi tik į 6 eiles, Henriko IV laikais – į 5 eiles, Frydricho Didžiojo laikais – į 2 eiles.

Pradžioje eskadronai turėjo kelis šimtus kavaleristų (bataliono lygis) ir buvo skirstomi į kuopas. Vėliau patirtis karuose parodė, kad gausius eskadronus sunku valdyti mūšio lauke, jie pasidaro mažiau manevringi, sunkiau keičia atakos kryptį. XX a. pradžioje daug kur eskadronai sumažėjo iki 120–150 raitelių (kuopos lygis).

Didžioji Britanija ir Britų Sandrauga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiosios Britanijos armijoje ir daugelio Britų Sandraugos šalių armijose kavalerijos eskadronas atitinka pėstininkų kuopą ar artilerijos bateriją.

Eskadronais taip pat vadina kuopos dydžio dalinius Britanijos SAS (Special Air Service 'Specialioji oro tarnyba'), Karališkųjų inžinierių korpuse (Corps of Royal Engineers), Karališkajame ryšių korpuse (Royal Corps of Signals), Karališkajame Armijos medicinos korpuse (Royal Army Medical Corps), Karališkajame logistikos korpuse (Royal Logistic Corps).

Eskadronai paprastai žymimi raidėmis ar numeriais – 1-asis eskadronas, A eskadronas. Kai kuriuose Britanijos armijos daliniuose eskadroną gali pavadinti svarbaus istorinio mūšio, kuriame dalyvavo pulkas, pavadinimu.

JAV[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

JAV armijoje kavalerijos eskadronas (angl. squadron) atitinka pėstininkų ar artilerijos batalioną. Dabar JAV armijoje kavalerija vadinami šarvuočių ir tankų daliniai arba sraigtasparnių daliniai.

Prancūzija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prancūzijos kariuomenėje eskadronas (pranc. escadron) ilgą laiką atitiko kavalerijos divizioną (batalioną), būdavo sudarytas iš kelių kuopų. Nuo XX a. vidurio eskadronas atitinka kuopą. Eskadronams vadovauja kapitonai, kaip ir kuopoms.

Rusija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rusijoje eskadronai turėjo 128 kavaleristus, turėjo du puseskadronius po du būrius. Būrį sudarydavo 2 eilės po 16 kavaleristų. Maršo eskadronai, karo metais suformuoti atsarginėse kavalerijos dalyse ir keliaudavę į veikiančius kavalerijos pulkus, turėdavo 160 kavaleristų.

Kavalerijos pulkas turėdavo 4 ar 6 eskadronus:

  • kirasirų pulkai turėdavo po 4 eskadronus
  • visi kiti pulkai – po 6 eskadronus.

Kavalerijos divizionai turėdavo po 2 eskadronus.

Eskadronai atitikdavo kazokų dalinių šimtines.