Eazy-E

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Eazy-E

Reperis Eazy-E
Biografija
Pilnas vardasEric Lynn Wright
Gimė1964 m. rugsėjo 7 d.
Komptonas, Kalifornija, JAV
Kilmėafroamerikietis
Mirė1995 m. kovo 26 d. (30 metų)
Los Andželas, Kalifornija, JAV
ŽanraiWest Coast g-funk, gangsta rap, hip-hop
VeiklaReperis, prodiuseris, CEO
Aktyvumo metai1986–1995 m.
Įrašų kompanijaRuthless Records, Priority Records, Relativity Records, Epic Records, MCA Records

Eric Lynn Wright, kuris geriau žinomas sceniniu vardu Eazy-E – JAV reperis, laikomas Gangsta-rap žanro krikštatėviu.[1] Eazy-E gimė Komptone, Kalifornijoje. Dešimtoje klasėje buvo išmestas iš vidurinės mokyklos ir pradėjo užsiiminėti narkotikų pardavimu prieš investuodamas į „Ruthless Records“ ir tapdamas reperiu. Kai „Ruthless Records“ atlikėjai Dr. Dre ir Ice Cube parašė dainos žodžius dainai „Boyz-n-the-Hood“, Dr. Dre, Ice Cube ir Eazy-E įkūrė grupę N.W.A.. Po kiek laiko į grupę įstojo dar keli nariai – DJ Yella, MC Ren ir Arabian Prince. Grupė išleido „N.W.A. and the Posse“, po to išleido prieštaringiausiai jų vertinimą albumą „Straight Outta Compton“. N.W.A. išleido dar du albumus ir iširo, kai Eazy-E nutraukė „Ruthless Records“ kontraktą su Dr. Dre.

Eazy-E neseniai buvo paminėtas grupės Bone Thugs-N-Harmony naujausio albumo „Art of War WWIII“ finalinėje dainoje „In Memory of Eazy-E“.

Ankstyvoji jaunystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Eric Wright gimė 1964 m. rugsėjo 7 d., Komptone, Kalifornijoje. Komptonas – Los Andželo priemiestis, pagarsėjęs dėl gaujų veiklos ir nusikaltimų. Eric Wright tėvas dirbo pašte, o jo motina buvo pradinės mokyklos administratorė. Eric Wright buvo išmestas iš vidurinės mokyklos dešimtoje klasėje, bet po to gavo vidurinės mokyklos diplomą.[2]

Niekas neišgyveno gatvėse be apsauginės kaukės. Niekas neišgyveno nuogas. Tu turėjai turėti vaidmenį. Tu turėjai būti plėšiku, žaidėju, atletu, gangsteriu, arba „žolės pardavėju“. Antraip tau būtų likęs tik aukos vaidmuo.

Jerry Heller ant Eazy-E.


Eric Wright pradžioje pasirūpino savimi pardavinėdamas narkotines medžiagas. Jo biznio partneris Jerry Heller patvirtino, kad Eric Wright pardavinėjo marihuaną, bet niekada nematė jo pardavinėjančio kokainą.[3] Eric Wright buvo priskirta plėšiko etiketė. Jerry Heller aiškino: „Rajonas kuriame jis užaugo buvo pavojinga vieta. Jis buvo smulkus vyrukas. Plėšikas buvo vaidmuo, kuris buvo gerai suprastas gatvėse; vaidmuo garantavo tam tikro lygio apsaugą, žmonės nenorėjo prasidėti su juo. Panašiai kaip „žolės pardavėjo“ vaidmuo, kuris suteikė tam tikrų privilegijų ir pagarbos.“

1986 m., kai Eric Wright buvo 23 m., Wright užsidirbo apie $250.000 iš narkotikų pardavinėjimo. Tačiau jis nusprendė, kad jis gali geriau gyventi Los Andžele hip-hop scenoje, kurios populiarumas tuo metu augo dienomis. Jis pradėjo įrašinėti dainas 9-ojo dešimtmečio viduryje jo tėvų garaže.

Originali idėja įkurta „Ruthless Records“ jam kilo, kai Eazy-E paprašė Jerry Heller pradėti biznį kartu su juo. Eazy-E pasiūlė pusė kompanijos nuosavybės, bet po to buvo nuspręsta, kad Eazy-E gaus 80 % nuo kompanijos pajamų, o Heller – tik 20 %. Eazy-E investavo 250 000 JAV dol., bet po to Jerry Heller sakė, jog Eazy-E investavo iki 1 mln. JAV dolerių į kompaniją.

Muzikinė karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

N.W.A ir Eazy-Duz-It (1987–1991 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

N.W.A. susikūrė, kai Dr. Dre ir Ice Cube pasirašė sutartį su „Ruthless Records“ ir parašė dainą „Boyz-n-the-Hood“. Grupę sudarę Eazy-E, Dr. Dre ir Ice Cube, po to DJ Yella, MC Ren ir Arabian Prince. Rinktinis N.W.A. albumas „N.W.A. and the Posse“ buvo išleistas 1987 m. lapkričio 6 d., ir JAV buvo pripažintas auksiniu. Albume kartu pasirodė ir grupė Fila Fresh Crew.

Eazy-E debiutinis albumas – „Eazy-Duz-It“ – buvo išleistas 1988 m. lapkričio 16 d. su dvylika dainų. Jis buvo pripažintas vienu iš Vakarų Pakrantės hip-hopo ir gangsta-rap aukso amžiaus įrašų. JAV buvo parduota daugiau nei 2,5 milijono kopijų albumo kopijų, jis pasiekė 41 vietą Billboard 200 tope. Albumo prodiuseriai buvo Dr. Dre ir DJ Yella, daugiausiai dainų tekstų parašė Ice Cube su MC Ren ir The D.O.C. pagalba.[4]

Po „Straight Outta Compton“ išleidimo, Ice Cube paliko grupę dėl finansinių problemų ir grupė toliau egzistavo su keturiais nariais. N.W.A. išleido „100 Miles and Runnin'“ ir „Niggaz4Life“ 1991 m. Konfliktas tarp Ice Cube ir N.W.A. išaugo į karą dainose, kai „100 Miles and Runnin'“ ir „Real Niggaz“ buvo išleisti. Ice Cube atsakė su daina „No Vaseline“ savo albume „Death Certificate“. Eazy-E pasirodė septyniose iš aštuoniolikos dainų „Niggaz4Life“.

N.W.A griūtis ir konfliktas su Dr. Dre (1991–1994 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

N.W.A. nariai pradėjo skirstytis, kai Jerry Heller tapo grupės vadybininku. Dr. Dre sakė: „Nariai skirstytis pradėjo, kai įsitraukė Jerry Heller. Jis žaidė padalijimo ir užkariavimo žaidimą. Vietoje rūpinimosi visais, jis nusprendė rūpintis tik vienų „nigeriu“ ir tai buvo Eazy-E. Į tai Eazy-E atkirto: „Manim pasirūpinta, velniop tai“.“ Dr. Dre išsiuntėte Suge Knight pasižiūrėti Eazy-E finansinės situacijos, nes įtarimas dėl Eazy-E ir Jerry Heller didėjo. Dr. Dre paprašė Eazy-E, kad jis jį paleistų iš kontrakto, bet Eazy-E atsisakė. Kai jis atsisakė paleisti Dr. Dre iš kontrakto, Suge Knight pasakė Eazy-E, jog jis pagrobė Jerry Heller ir laiko jį kaip įkaitą autobusiuke. Eazy-E sutiko pasirašyti paleidimą iš kontrakto, Suge Knight grasino Eazy-E šeimai: Suge Knight padavė Eazy-E gabalėlį popieriaus, kuriame buvo Eazy-E motinos adresas, sakydamas jam: „Aš žinau kur tavo gyvena mama“. Eazy galų gale pasirašė Dr. Dre paleidimą, oficialiai griuvo ir grupė N.W.A.

Konfliktas tarp Dr. Dre ir Eazy E tęsėsi, kai Dr. Dre savo albume „The Chronic“ išleido dainą „Dre Day“. Daina buvo skirta Eazy-E, kurioje jis buvo įžeidinėjamas. Eazy E atsakė su EP albumu „It’s On (Dr. Dre) 187um Killa“, kuriame buvo „Real Muthaphuckkin G's“ ir „It’s On“. Albumas, kuris buvo išleistas 1993 m. spalio 25 d. Jame buvo pridėtos ir Dr. Dre fotografijos, kuriose jis vaizduojamas kaip „World Class Wreckin' Cru“ narys, dėvintis spindinčius drabužius, išsidažęs veidą ir pan.[5]

Mirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1995 m. vasario 24 d. Eazy-E atvyko į Cedars Sinai Medical Center Los Andžele, tikėdamas, jog turi astmą, bet jam buvo diagnozuota AIDS. Jis atvirai pranešė apie ligą viešame pareiškime kovo 16 d. Eazy-E seksualinė patirtis prasidėjo dvylikos, bet pasibaigė ne tik liga, bet ir septyniais vaikais su šešiomis skirtingomis moterimis. Jis mirė nuo AIDS sukeltų komplikacijų po vieno mėnesio nuo diagnozės 1995 m. kovo 26 d., apie 18:35 val. (Ramiojo vandenyno laikas). Jam buvo 31-eri. Kovo 20 d., savaitės bėgyje jis paskelbė taiką su Dr. Dre, Snoop Dogg ir Tweedy Bird Loc, pranešė paskutinę žinutę savo fanams. Po savaitės nuo žinutės pranešimo, Eazy-E pasidavė ligai. Eazy-E buvo palaidotas Rose Hills Memorial Park kapinėse, Kalifornijoje. 1995 m. lapkričio mėnesį, neseniai po Eazy-E mirties, buvo išleistas dar vienas jo albumas, pavadinimu „Str8 off tha Streetz of Muthaphukkin Compton“. Atlikėjas iš įrašų studijos „B.G. Knocc Out“ pasirodęs „Real Muthaphuckkin G’s“ dainoje vėliau teigė, kad Eazy-E buvo nužudytas Jerry Heller arba Suge Knight.

„Aš jaučiu, kad aš turiu tūkstančių tūkstančius jaunų fanų, kurie turi išmokti kokia realybė, kai susergi AIDS. Kaip tie, kurie buvo prieš mane, aš noriu paversti savo asmeninę problemą į kažką gero, kas pasiektų visus mano „draugelius“ ir jų šeimas. Nes aš noriu išgelbėti jų „užpakalius“ kol ne per vėlu.“
„Aš nenoriu kaltinti nieko, išskyrus save patį. Praeitą savaitę aš išmokau, kad šis dalykas yra tikras ir nediskriminuojantis. Jis paveikia visus. Mano mergina Tomika ir aš jau gyvename kartu ketverius metus, nors atrodo, kad neseniai susituokėme. Ji gera, maloni ir nuostabi motina. Mes turime mažą berniuką, kuriam vieneri metai. Prieš Tomiką aš turėjau kitų moterų. Aš turiu septynis vaikus su šešiomis skirtingomis moterimis. Galbūt sėkmė man buvo per gera. Aš myliu visus savo vaikus ir visada pasirūpinu jais. Dabar aš esu didžiausioje kovoje savo gyvenime, ir ji nėra lengva. Bet aš noriu pasakyti, kad myliu tuos, kurie buvo su manimi. Ačiū už jūsų paramą. Tik prisiminkite – tai JŪSŲ realus laikas ir JŪSŲ tikras gyvenimas

Ištrauka iš paskutinių Eazy-E žodžių spaudos konferencijoje.[6]


Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Eazy-E diskografija.
Soliniai albumai
Metai Pavadinimas
1988 Eazy-Duz-It
1992 5150: Home 4 tha Sick
1993 It’s On (Dr. Dre) 187um Killa
1995 Str8 off tha Streetz of Muthaphukkin Compton
2002 Impact of a Legend
2007 Featuring...Eazy-E
Su N.W.A
Metai Pavadinimas
1987 N.W.A. and the Posse
1988 Straight Outta Compton
1990 100 Miles and Runnin'
1991 Niggaz4Life

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]