ETA

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ETA narių pasirodymas televizijoje

ETA (bask. Euskadi Ta Askatasuna, liet. Baskų šalis ir jos laisvė) – ginkluota teroristinė baskų organizacija, veikusi nuo 1959 m. iki 2018 m.[1] ETA simbolis – gyvatė (simbolizuoja įžvalgumą ir slaptumą), apsivijusi kirvį (simbolizuoja jėgą).

ETA siekė įkurti nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos autonominių regionų Baskų krašto ir Navaros bei Prancūzijos Baskų krašto teritorijoje. ETA Europos Sąjungoje ir JAV buvo laikoma teroristine organizacija. Jai priskiriama daugiau nei 800 žmogžudysčių.[2]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baskų nacionalizmo pradininku laikomas Sabino Arana Goiri, 1895 m. liepos 31 d. įkūręs Nacionalistinę baskų partiją (Partido Nacionalista Vasco (PNV), baskų kalba Euzko Alderdi Jeltzalea). Goiri yra parašęs ir išleidęs įvairių raštų apie baskų tautą ir santykius tarp Baskų krašto ir Ispanijos.

ETA įkūrimas ir veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po Ispanijos pilietinio karo, kai jį 1939 m. laimėjo generolas ir vėliau diktatorius Franciskas Frankas, baskų nacionalizmas keliems dešimtmečiams buvo išstumtas į pogrindį. Tai ideologiškai sustiprino ir radikalizavo baskų nacionalizmą.

Euskadi 'ta Askatasuna buvo įkurta 1959 m. liepos 31 d. ir iš baskų kultūrinės organizacijos greitai virto sukarinta struktūra, siekiančia baskų tautos nepriklausomybės teroro keliu. Jau pirmaisiais veiklos metais ETA pasižymėjo bombų sprogdinimais, nors aukų tuomet išvengta. Nuo pat įkūrimo ETA sudarė dvi srovės – nuosaikioji, reikalavusi didesnės autonomijos Baskų kraštui, ir radikalioji, siekusi visiškos nepriklausomybės. Pirmoji ETA auka buvo policininkas, bandęs sustabdyti organizacijos vadovo automobilį (1968 m.).

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Basque group ETA says has 'completely dissolved': El Diario website“. Reuters. Reuters. 2 May 2018. Nuoroda tikrinta 2 May 2018.
  2. ETA. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. V (Dis-Fatva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004