Džuansiu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kinų mitologijos dievybė:
Džuansiu
Užrašymas: 颛顼 Zhuānxū
Žemiškasis vardas: Gao Yang (高陽)
Klasė: Legendinis valdovas
Valdė: 25142436 m. pr. m. e.
Globojama vieta: Šiaurė
Tėvai: Čangi
Palikuonys: Čiongčanas

Zhuanxu (Džuansiu, 颛顼; pinyin: Zhuānxū) dar vadinamas Gao Jang (高陽 Gao Yang) – vienas iš legendinių Kinijos valdovų wudi, Huangdi vaikaitis.

Džuansiu vadovavo Ši klanui, jam migruojant į Rytus. Ten klanas stiprėjo ir plėtė įtakos zoną. Būdamas dvidešimties, Džuansiu tapo valdovu ir valdė 78 metus. Valdyti jam neva padėjusios įvairios dvasios.

Jam priskiriamas kalendoriaus unifikavimas, astrologinės, religinės reformos, patriarchato įtvirtinimas (Džuansiu nustatė tvarką, pagal kurią moterys turėjo rodyti pagarbą vyrui, būti jam paklusni) ir artimų giminių santuokų uždraudimas. Atrodo, dėl šios griežtos tvarkos įvedimo Džuansiu mituose ne visada vaizduojamas teigiamai.

Džuansiu įsakė perkirsti kelią tarp dangaus ir žemės, kad žmonės nebegalėtų keliauti į dangų, o dvasios – į žemę. Šitaip buvo atkurta tvarka ir ramybė, nes užkirstas kelias tolesnei nesantaikai tarp dievų ir žmonių. Nuo tada dvasia Džong ėmė valdyti dangų, o Li – žemę. Dangaus dvasios kartais nusileisdavo į žemę, o žmonės į dangų pakilti visai negalėjo.

Mirus Džuansiu, iš šiaurės papūtė vėjas, požemių vanduo ištryško į paviršių ir užliejo žemę. Gyvatės virto žuvimis, ir Džuansiu, prilipęs prie vienos žuvies kūno, atgijo. Viena jo kūno dalis buvo žmogiška, kita – žuviška. Ši būtybė vadinosi „žuvimi moterimi“.