Dykaraginiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bovidae
Bizonas (Bison bison)
Bizonas (Bison bison)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Porakanopiai
( Artiodactyla)
Pobūris: Atrajotojai
( Ruminantia)
Šeima: Dykaraginiai
( Bovidae)

Dykaraginiai (Bovidae) – porakanopių (Artiodactyla) žinduolių šeima. Gausiausia atrajotojų grupė, turinti daugiau nei 100 rūšių. Įvairaus dydžio ir išvaizdos. Mažiausio dykaraginio – nykštukinės antilopės – kūno aukštis 25 cm, masė – 2-3 kg, o stambiausių (jako, stumbro, gaūro) kūno aukštis siekia 2 m, masė – iki 1000 kg. Daugelis gyvena atviruose landšaftuose.

Plaukų danga dažniausiai vienspalvė, bet daugelio rūšių papilvė ir pasturgalis šviesesni ar balti. Skrandis sudarytas iš 4 skyrių ir pritaikytas gerai suvirškinti žolinį maistą. Žolę peša liežuviu, kurį prispaudžia prie aštrių apatinių priekinių dantų. Iltinių dantų ir viršutinių kandžių neturi, o skruostiniai yra su aukštais vainikais. Patinai, o daugelio rūšių ir patelės, turi porą nešakotų nenumetamų ragų. Tai raginės makštys, gaubiančios kaulines kaktikaulių išaugas. Ragų forma būna labai įvairi (iešmo, įvairiai išlinkę, spirališkai susisukę). Ragų paviršius būna lygus, su įvairaus dydžio skersiniai žiedais, raukšlėmis, gūbreliais priekinėje dalyje ir išilginėmis briaunomis. Galūnės keturpirštės, rečiau dvipirštės.

Dykaragiai yra augalėdžiai. Paplitę Afrikoje, Eurazijoje ir Šiaurės Amerikoje. Gyvena įvairiomis klimatinėmis sąlygomis, dažniausiai stepėse ir savanose. Ganosi bandomis, greitai bėgioja. Jauna žinduolių grupė, žinoma nuo mioceno. Susiformavo stepiniuose Eurazijos plotuose. Artėjant ledynmečiui daugelis pasitraukė iš šiaurinių sričių į Afriką, dalis liko Azijoje, o į Šiaurės Ameriką pateko tik nedaugelis rūšių.

Dykaragiai nuo seno intensyviai medžiojami, daugelis rūšių dabar retos, kai kurios visai išnyko. Daugiau kaip 40 rūšių ir 70 porūšių įrašyta į Tarptautinę raudonąją knygą. Galimybė šiuos žvėris stebėti, fotografuoti ir filmuoti Afrikos ir Azijos nacionaliniuose parkuose skatina turizmą ir stiprina besivystančių šalių ekonomiką. Iš šios šeimos domestikuoti naminiai raguočiai (jaučiai, jakai), avys ir ožkos.

Skirstoma į pošeimius:

Lietuvoje gyvena šie dykaraginiai:

  • Stumbras (Bison bonasus) – reintrodukuotas
  • Muflonas (Ovis ammon musimon) – aklimatizuotas

Anksčiau gyvenęs Lietuvos miškuose tauras jau išnykęs.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Mačionis A., Stuburinių zoologija. Vilnius: Mokslas. 1989. 310–311 psl. ISBN 5-420-00277-9
  • Baleišis, R. Pasaulio kanopiniai žvėrys. Vilnius: Vilniaus Ekologijos institutas, 2009. 56 psl. ISBN 9986-443-36-9