Dovydo elnias

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Elaphurus davidianus
Dovydo elnias (Elaphurus davidianus)
Dovydo elnias (Elaphurus davidianus)
Apsaugos būklė

Išnykę laisvėje (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Porakanopiai
( Artiodactyla)
Pobūris: Atrajotojai
( Ruminantia)
Šeima: Elniniai
( Cervidae)
Gentis: Dovydo elniai
( Elaphurus)
Rūšis: Dovydo elnias
( Elaphurus davidianus)
Binomas
Elaphurus davidianus
Milne-Edwards, 1866

Dovydo elnias (Elaphurus davidianus) – elninių (Cervidae) šeimos žinduolis. Stambus, sveria 150-210 kg, paplitęs Rytų Azijoje, su plačiomis kanopomis ir ilga uodega bei per nugarą einančiu tamsiu dryžiu. Žiemą kailis tamsiai gelsvai rudas, pilko atspalvio, vasarą – ryškiai rausvai rudas. Patino ragai su atgal nukreiptomis atšakomis. Rūšis gamtoje buvo išnaikinta, gyvena tik zoologijos soduose.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dovydo elniai laisvėje jau senai išnykę. Šie elniai buvo auginami Kinijos imperatoriaus parke netoli Pekino. XIX amžiuje ten nukeliavo vienuolis Armandas Dovydas. Jau 1866 metais jis parvežė elnių porą į Europą. 1869 metais jie buvo apgyvendinti Londono zoologijos sode. 1895 metais Kinijoje išsiliejo Geltonoji upė ir nugriovė imperatoriaus parko tvorą. Daug elnių paskendo, kiti išsilakstė po apylinkes ir buvo sumedžioti. Laisvėje šie gyvūnai išnyko 1900 metais. Pekino zoologijos sode paskutinė dovydo elnio patelė nugaišo 1920 metais. Tuo metu Europoje šių gyvūnų populiacija gausėjo labai lėtai. Bedfordo hercogas uždarė likusius 18 elnių savo dvare ir jau 1932 metais ten gyveno 182 gyvūnai. Per II pasaulinį karą keli elniai buvo nuvežti į Londono zoologijos sodą, o iš ten pasklido po visą pasaulį. Šiuo metu pasaulio zoologijos soduose gyvena apie 500 Dovydo elnių.

Dauginimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dovydo elniai poruojasi birželį-liepą. Patelės tuo metu laikosi bandomis kuriose būna vienas patinas. Patinai per poravimosi laikotarpį aršiai kovoja, nugalėjęs poruojasi su visomis patelėmis. Kai patinų jėgos nelygiavertės, silpnesnysis dažniausiai pasitraukia be didesnės kovos, tačiau susitikus lygiaverčiams priešininkams prasideda arši kova. Patinai badosi ragais, kandžiojasi ir atsistoję ant užpakalinių kojų spardosi. Patelių nėštumas trunka 250-270 dienų. Dažniausiai gimsta vienas jauniklis, rečiau du. Jauniklių kailis būna smėlio spalvos arba rusvas. Jaunikliai žinda motinos pieną šešias savaites, paskui pradeda ėsti žolę.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Elaphurus davidianus“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2011-10-26.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]