Dainius Pavalkis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai. išorinės nuorodos tekste
Dainius Pavalkis
Gimė 1960 m. gegužės 5 d. (63 metai)
Kaunas
Sutuoktinis (-ė) Edita Pavalkienė
Vaikai Gintautas, Dainora
Veikla gydytojas, politikas ir visuomenės veikėjas
Partija 2015 m. LSDP
Alma mater 1984 m. Kauno medicinos institutas

Dainius Pavalkis (g. 1960 m. gegužės 5 d. Kaune) – Lietuvos gydytojas chirurgas, biomedicinos mokslų daktaras, politikas ir visuomenės veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė inžinierių šeimoje. 1968–1974 m. mokėsi Kauno 14-oje vidurinėje, Vaikų muzikos mokykloje. 1978 m. baigė Kauno Juozo Aleksonio vidurinę mokyklą. 1978–1984 m. studijavo Kauno medicinos instituto (KMI) Gydomajame fakultete ir 1984–1986 m. Maskvos proktologijos mokslinių tyrimų institute. Baigė podiplomines studijas Londono Šv. Marko akademiniame institute ir ligoninėje. Žmona Edita, architektė. Vaikai: Gintautas (g. 1983), Dainora (g. 1988).

Profesinė ir mokslinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1978–1984 m. studijavo Kauno medicinos instituto (dabartinis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Medicinos fakultetas) Gydomajame fakultete ir 1984–1986 m. Maskvos proktologijos mokslinių tyrimų institute. Baigė podiplomines studijas Londono Šv. Marko akademiniame institute ir ligoninėje.

Greta chirurginės praktikos aktyviai užsiima moksline veikla. Paskelbė 282 mokslines publikacijas, parengė 2 vadovėlius ir paruošė 7 doktorantus.  Per savo darbinę ir mokslinę karjerą stažavosi daugiau nei 150 kartų žymiausiuose pasaulio universitetuose (Leideno, Prahos, Granados, Atėnų, Lyono), ligoninėse ir chirurgijos klinikose bei mokslo tyrimo institutuose (kaip Memorial Sloan Cancer Kettering Center, New York). Buvo kelių Europos mokslinių draugijų nariu, valdybų nariu ar steigėju, kelių mokslinių žurnalų redkolegijų nariu, KMU Senato nariu.

Savo profesinę karjerą pradėjo LSMU Kauno klinikose Archyvuota kopija 2016-07-03 iš Wayback Machine projekto. nuo asistento chirurgijos pareigų, vėliau tapo docentu ir profesoriumi. Užėmė direktoriaus operacinei medicinai pareigas, vadovavo storosios žarnos chirurgijos sektoriui.

Politinė ir visuomeninė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2012–2015 m. paskirtas Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministru, kurio pareigas ėjo iki 2015 m. gegužės mėn. Vadovavimo ministerijai metu parengtas Mokslo ir studijų įstatymas, įvestas privalomasis valstybinis lietuvių kalbos egzaminas. Pakeistas klasių formavimas kaimo vietovėse ir mažuose miesteliuose (leista formuoti po vieną 11 ir 12 klasės grupes) bei jose padidintas vieno mokinio krepšelio įkainis. Įvestas priešmokyklinis privalomas ugdymas. Taip pat įvestas atskiras neformaliojo ugdymo krepšelis, leidžiantis vaikams rinktis „užklasinę“ veiklą ir neformalųjį ugdymą muzikos, meno, sporto ar techniškųjų mokslų srityje. Pradėta formuoti profesinio lavinimo sistema, sukuriant „priartintą darbinei aplinkai mokymo aplinką“. D. Pavalkiui pirmininkaujant ES Taryboje patvirtinta ilgalaikė mokslo ir inovacijų skatinimo ir finansavimo programa „HORIZON 2020“ ir kitos mokslo bei inovacijų programos, kurių biudžetas siekia 142 milijardų eurų. D. Pavalkio iniciatyva Lietuva prisijungė prie tarptautinių mokslo infrastruktūrų, tokių kaip CERN, European Spallation source, MBL[paaiškinti] ir kitų, kas atvėrė galimybes šalies mokslininkams dalyvauti tarptautiniuose tyrimuose. D. Pavalkis yra vienas iš Nacionalinio mokslo ir inovacijų centro projekto Kaune „Mokslo sala“ Archyvuota kopija 2016-08-17 iš Wayback Machine projekto. rengėjų ir iniciatorių.

Nustojęs eiti ministro pareigas, grįžo prie medicininės praktikos ir pradėjo dirbti LSMU Chirurgijos klinikos gydytoju, kurio pareigas eina iki šiol.

Vadovavimas  Švietimo ir mokslo ministerijai Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai metu buvo įvertintas ir D. Pavalkis buvo pakviestas tapti Europos Komisaro Carlos Moedas, atsakingo už mokslą ir inovacijas, patarėjų grupės nariu (RISE HL – research and innovation strategic expert, high level group). Mokslo ir inovacijų komisaro bei Sveikatos ir maisto kontrolės komisaro V.Andriukaičio bendru sutarimu buvo paskirtas Europos Komisijos Sveikatos mokslų patarėjų grupės nariu (Scientific panel for Health).

Nuo 2015 m. D. Pavalkis yra Kauno miesto mero visuomeninis patarėjas Švietimo ir sveikatos apsaugos klausimams.

Nuo 2019 m. D. Pavalkis eina Nursultano valstybinio medicinos universiteto rektoriaus pareigas.

Laisvalaikis ir pomėgiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laisvalaikiu domisi alpinizmu Archyvuota kopija 2016-08-14 iš Wayback Machine projekto.. Įveikė tokias viršūnes, kaip Kilimandžaras (5895 m), Monblanas (4810 m), Elbrusas (5643 m) ir kt. Yra baigęs muzikos mokyklą, groja fortepijonu. Mėgstamiausi kompozitoriai – Bethovenas, Šopenas ir Čiurlionis. Mėgsta keliauti, aplankė daugiau nei 80 šalių.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Storosios žarnos chirurginės ligos / Vytautas Zykas, Dainius Pavalkis. – Kaunas: Naujasis lankas, 1999. – 264 p.: iliustr. – ISBN 9986-896-11-8
  • Storosios žarnos tyrimai. Storosios žarnos parengimas tyrimams ir operacijoms: metodinės rekomendacijos (su kitais). – Kaunas: Vitae Litera, 2004. – 21 p.: iliustr. – ISBN 9955-9596-4-9
  • Žarnyno stomų suformavimas ir priežiūra: praktikos vadovas / Jurgita Gulbinienė, Žilvinas Saladžinskas, Algimantas Tamelis, Dainius Pavalkis. – Kaunas: Vitae Litera, 2008. – 82 p.: iliustr. – ISBN 978-9955-920-13-7

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.kaunas.lt/2016/02/naujienos/dainius-pavalkis-mokslo-populiarinimas-budas-uzauginti-reikiamus-specialistus-lietuvai/ Archyvuota kopija 2016-08-17 iš Wayback Machine projekto.
  2. https://home.cern/
  3. http://www.kaunas.lt/meras/mero-komanda/mero-patarejai/ Archyvuota kopija 2016-06-28 iš Wayback Machine projekto.
  4. https://europeanspallationsource.se/european-spallation-source
  5. https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/scientific-panel-health-sph
  6. http://zmones.lrytas.lt/pramogos/ministras-dainius-pavalkis-pailsi-tik-rizikuodamas-gyvybe.htm Archyvuota kopija 2016-08-14 iš Wayback Machine projekto.
Politinis postas
Prieš tai:
Gintaras Steponavičius
Lietuvos švietimo ir mokslo ministras
20122015 m.
Po to:
Audronė Pitrėnienė