Bono

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šis straipsnis – apie roko dainininką. Apie istorinę valstybę Ganoje žiūrėkite straipsnį: Bonas (Gana)

Bono

Bono 2009 m.
Biografija
Pilnas vardasPaul David Hewson
Gimė1960 m. gegužės 10 d. (63 metai)
KilmėDublinas, Airija
ŽanraiRokas, post-punk, alternatyvusis rokas
Veiklamuzikantas, dainų autorius, aktyvistas, filantropas
Instrumentaivokalas, gitara, lūpinė armonikėlė
Aktyvumo metai1975
Susijusi veiklaU2
Svetainėwww.U2.com

Paul David Hewson (g. 1960 m. gegužės 10 d. Dubline, Airijoje), pasaulyje žinomas kaip Bono, yra airių roko grupėsU2“ vokalistas, taip pat daugelio grupės dainų autorius, kartais grojantis gitara ir lūpine armonikėle. Bono taip pat gerai žinomas savo humanistiniu darbu Afrikoje ir pastangomis nurašyti Trečiojo pasaulio šalių skolas.

2005 m. žurnalas „Time“ jį išrinko „Metų žmogumi“, o 2007 m. Karalienė Elžbieta II įšventino į britų garbės riterius. Bono laikomas įtakingiausia muzikos žvaigžde ir yra vienintelis žmogus, nominuotas „Oskarui“, „Auksiniam gaubliui“, „Grammy“ bei Nobelio taikos premijai.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaikystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paul Hewson gimė Glasnevine, Dubline, Airijoje. Jo mama, Iris Rankin, buvo protestantė, o tėvas, Brandan Robert „Bob“ Hewson, katalikas. Tėvai nutarė, jog pirmasis vaikas bus katalikas, o antrasis – protestantas. Nors Bono buvo antrasis vaikas, jis išpažįsta abi religijas.

1974 m. rugsėjo 10 d., kai Bono buvo dar tik 14 metų, jo mama mirė nuo smegenų kraujavimo, nualpusi savo tėvo laidotuvėse. „U2“ dainos „Out of Control“, „I Will Follow“, „Tomorrow“, „Mofo“, „Lemon“ yra įkvėptos būtent Bono mamos mirties.

Augdamas Paul kartu su draugais priklausė siurrealizmo šalininkų gatvės gaujai, pavadinimu „Lypton Village“. Čia jaunuolis susipažino su savo artimiausiu draugu Guggi. „Lypton Village“ turėjo savitą tradiciją – suteikti kiekvienam nariui pravardę. Iš pradžių Bono vadintas „Steinvic von Huyseman“, po to „Huyseman“, „Houseman“, dar vėliau „Bon Murray“, „Bono Vox of O’Connell Street“, kol galiausiai gavo pravardę „Bono“.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paul yra vedęs savo mokyklos laikų draugę Alison Stewart, su kuria draugavo nuo 1975 m. Pora susituokė 1982 m. rugpjūčio 21 d. anglikoniškoje ceremonijoje Guinness šeimos rajone. Adam Clayton, „U2“ bosistas, buvo Bono pabrolys. Šeima turi keturis vaikus: dukras Jordan (g. 1989 m. gegužės 10 d., per Bono 29-ąjį gimtadienį) ir Memphis Eve (g. 1991 m. liepos 7 d.); sūnus Elijah Bob Patricius Guggi Q (g. 1999 m. rugpjūčio 18 d.) ir John Abraham (g. 2001 m. gegužės 21 d.).

Bono kartu su šeima gyvena Killiney, pietinėje Dublino dalyje; dalijasi vila su „U2“ gitaristu The Edge, esančia Prancūzijos pietuose, netoli Nicos, taip pat butu Manhetene, bei nedideliu namu ramioje Middleton Cheney gyvenvietėje, Anglijoje.

Muzikinė karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„U2“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – U2.

1976 m. rugsėjo 25 d. Bono, David Evans („The Edge“), jo brolis Dik Evans ir Adam Clayton, mokyklos skelbimų lentoje pastebėjo Larry Mullen Jr. kvietimą sukurti roko grupę, kuri grotų The Rolling Stones ir The Beach Boys dainas. Deja, ką tik susikūrusiai jaunuolių grupei, tuo metu pasivadinusiai „Feedback“, tai nelabai sekėsi, tad jie pasuko kitu keliu – ėmė patys kurti muziką.

Netrukus pavadinimas „Feedback“ buvo pakeistas į „The Hype“. Iškart po to, kai Dik Evans paliko grupę, ji persivadino į „U2“.

Iš pradžių Bono kartu su grupės gitaristu The Edge grojo gitara, ir tik vėliau tapo vokalistu. Tačiau iki pat šiol jis groja ritmine gitara bei lūpine arminikėle. Bono parašė žodžius beveik visoms „U2“ dainoms, daugiausia socialinėmis ir politinėmis temomis.

Kartu su „U2“ laimėjo daugybę apdovanojimų, įskaitant ir 22 „Grammy statulėles“, „Auksinį gaublį“, o 2005 m. visi grupės nariai buvo įtraukti į Rokenrolo šlovės muziejų.

Bendradarbiavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Be grupės „U2“, Bono dar bendradarbiavo su atlikėjais Zucchero, Frank Sinatra, Johnny Cash, Willie Nelson, Luciano Pavarotti, Sinéad O'Connor, Green Day, Roy Orbison, Bob Dylan, Tina Turner ir B. B. King. Įrašė bendras dainas su Ray Charles, Quincy Jones, Kirk Franklin, Bruce Springsteen, Tony Benett, Clannad, The Corrs, Wyclef Jean, Kylie Minogue, taip pat neišleistas duetas su Jennifer Lopez.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose