Boguslavas Radvila

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Boguslavas Radvila
lenk. Bogusław Radziwiłł
Radvilos
Trimitai
Trimitai
Gimė 1620 m. gegužės 3 d.
Gdanskas
Mirė 1669 m. gruodžio 31 d. (49 metai)
Karaliaučius
Tėvas Jonušas Radvila I
Motina Elžbieta Sofija Hohencolern
Sutuoktinis (-ė) Ona Marija Radvilaitė
Vaikai Liudvika Karolina Radvilaitė
Veikla Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikas, Abiejų Tautų Respublikos valstybės ir karinis veikėjas.
Vikiteka Boguslavas Radvila

Boguslavas Radvila (lenk. Bogusław Radziwiłł, 1620 m. gegužės 3 d. Gdanske – 1669 m. gruodžio 31 d. netoli Karaliaučiaus) – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikas, Abiejų Tautų Respublikos valstybės ir karinis veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šventosios Romos imperijos kunigaikštis, kilęs iš Gediminaičių Radvilų Biržų – Dubingių giminės,[1] Jonušo Radvilos ir Elžbietos Sofijos Hohencolern sūnus.

Gimė Gdanske, mūriniame namelyje, kurį jo tėvui išnuomojo Gdansko burmistras Janas van der Lindė. Jo krikštatėviu buvo Čekijos karalius Frydrichas V. Tačiau sulaukus pusmečio amžiaus mirė tėvas ir jo globėju tapo dėdė Kristupas Radvila. 16371648 m. su pertraukomis gyveno Vakarų Europoje, studijavo Utrechto universitete, dalyvavo Nyderlandų kovose su Ispanija.

Nuo 1638 m. LDK vėliavininkas, 1646 m. LDK didysis žirgininkas, daugkartinis Abiejų Tautų Respublikos pasiuntinys. 16481654 m. slopino Bogdano Chmelnickio sukilimą, 16541655 m. dalyvavo kare su Rusija, vienas Kėdainių sutarties iniciatorių. 16571665 m. Prūsijos kunigaikštystės generalinis vietininkas, generalgubernatorius.

Jo veikla vertinama labai įvairiai. Lenkijoje jis vadinamas Abiejų Tautų Respublikos išdaviku, kuriam, ir taip vienam turtingiausių valstybės didikų, asmeniniai interesai buvo aukščiau už valstybės interesus. Lietuvoje jis patriotas, gynęs Lietuvos Didžiąją kunigaikštystę nuo Maskvos carų kėsinimosi. Globojo protestantus Lietuvoje ir Palenkėje.

Jo gyvenimas ir veikla atsispindi Henriko Sienkevičiaus knygoje „Tvanas“ ir pagal ją pastatytame Ježio Hofmano to paties pavadinimo kino filme. Karaliaučiaus Katedroje buvo sukurta Onos Marijos ir Boguslavo Radvilų paminklinė lenta, kurią 2009 m. atgamino lenkų restauratoriai.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvo vedęs savo antros eilės dukterėčią Aną Mariją Radvilaitę (1640−1667) − pusbrolio Jonušo Radvilos dukterį. Turėjo dukterį − Liudviką Karoliną Radvilaitę (1667−1695).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Boguslavas RadvilaLietuviškoji tarybinė enciklopedija, IX t. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1982. T.IX: Pintuvės-Samneris, 306 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]