Bill Gates

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bilas Geitsas
angl. Bill Gates
Gimė 1955 m. spalio 28 d. (68 metai)
Sietlas, Vašingtonas, JAV
Sutuoktinis (-ė) Melinda Gates (nuo 1994)
Vaikai Jennifer Katharine Gates
Rory John Gates
Phoebe Adele Gates
Veikla programuotojas, verslininkas
Organizacijos Microsoft; Bill & Melinda Gates Foundation
Pareigos įkūrėjas, patarėjas technologiniais klausimais; pirmininkas
Alma mater Harvardo universitetas (metė studijas)
Vikiteka Bill Gates
Parašas

Bilas Geitsas (Bill Gates, tikrasis vardas William Henry Gates III; g. 1955 m. spalio 28 d. Sietle) – programuotojas, verslininkas, korporacijos „Microsoft“ įkūrėjas, filantropas.

Microsoft[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmaisiais metais Geitsas paliko Harvardo universitetą ir skyrė visas savo jėgas kompanijai „Microsoft“, kurią įkūrė 1975 m. su savo vaikystės draugu Polu Alenu (Paul Allen). Tvirtai įsitikinę, kad kompiuteris bus vertingas įrankis kiekvienoje įstaigoje bei namuose, jie pradėjo kurti programinę įrangą asmeniniams kompiuteriams. Geitso vizija dėl asmeninių kompiuterių buvo pagrindinė „Microsoft“ ir programinės įrangos industrijos priežastis. Kartu su kitais sukūrė programinės įrangos kompiuteriams: MS-DOS, Microsoft Windows ir kitas.[1]

Vadovaujant Geitsui, „Microsoft“, šiuo metu laikoma pasauline kompanija (Global Player), siekė tobulinti programinės įrangos technologiją, kompaniją padaryti pelningesne ir patrauklesne kompiuterių vartotojams. Kompanija skiria 56,3 milijardo JAV dolerių tyrimams ir diegimui (2005 m.), nuolat investuoja į naujoves ir patentus.

„Microsoft“ pelnas 2004 m. buvo vertinamas 36,84 milijardo JAV dolerių, koncerne dirbo daugiau nei 55 tūkst. asmenų 85 valstybėse bei regionuose.

2014 m. vasario 4 d. paskelbė apie atsistatydinimą iš „Microsoft“ direktorių valdybos pirmininko pareigų.

Knyga „Elektroninis verslas“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

B. Geitsas pranešimo metu Kopenhagoje, 2004 m.

Bilas Geitsas parašė knygą „Digitales Business. Konkurencija informacijos amžiuje“. Joje jis aptarė raktines technologijas, DNS sistemos principus, jos procesų tobulinimą ir veiklą.

Raktinės technologijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naujosios technologijos suteikia naujas visuomenės pažangos ir plėtros galimybes. Galimybės keistis ir keisti svarbios ne tik koncernams, bet ir mažoms įmonėms.

Elektroninė nervų sistema (DNS)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Elektroninė „nervinė sistema“ esant tinkamai programinės ir kitokios įrangos integracijai apjungia visus procesus ir sistemas į vieningą infrastruktūrą. Pasak Geitso, tai žmogiškosios nervinės veiklos analogas, kuris verslui siūlo optimaliausius informacijos tėkmės srautus, jos apdorojimo galimybes bei panaudojimą reikiamu laiku.

Procesų tobulinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skaitmeninė nervų sistema (DNS) susideda iš el. procesų, leidžiančių verslui:

  • suvokti jo aplinką ir atitinkamai reaguoti,
  • atpažinti iššūkius (konkurencijoje) ir klientų poreikius,
  • parengti reagavimo mechanizmą tinkamu tam metu.

DNS sistema nuo paprasto kompiuterių tinklo skiriasi savo sisteminiu pobūdžiu, veikimo tikslumu, informacijos visapusiškumu. Informacijos trūkumas, ar jos nepakankamumas, pasak Geitso, trukdąs bendradarbiavimui ir tarpusavio supratimui.

Dalyvavimas socialiniuose tinkluose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gates kažkada susikūrė profilį „Facebook“, bet atsisakė, nes labai daug žmonių norėjo būti jo draugais. 2008 m. prisijungė prie profesionalų socialinio tinklo „LinkedIn“. Savo profilyje Gates apibūdino save kaip „technologiją“, „filantropiją“. Pomėgiai: skaitymas, tenisas ir bridžas.[2]

Filantropinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bill & Melinda Gates fondas yra didžiausia pasaulyje labdaros organizacija. Jos kapitalas – 29 mlrd. dolerių (24 milijardų eurų). Šiuo metu viena fondo pagrindinių krypčių – kova su maliarija. 2005 m. spalį šiam tikslui buvo skirta 258 mln. dolerių.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

JAV dienraštis „Time“ 2005 m. paskelbė B. Geitsą Metų žmogumi (kartu ir jo žmoną Melindą bei roko dainininką, grupės „U2“ vokalistą Bono).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gates Bill (Bilas Geitsas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 450 psl.
  2. Fraser, M., Dutta, S. (2010). Mano virtualieji aš. Vilnius: Eugrimas

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose