Bhyma

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bhyma nužudo Kičaką

Bhyma (skr. भीमः = IAST: Bhīmaḥ) arba Bhymasena (भीमसेनः) – „Mahabharatos“ veikėjas, vienas iš brolių Pandavų. Išsiskyrė savo fizine galia.

Buvo Pandaus žmonos Kuntės ir dievo Vajaus sūnus. Kaip ir kitus brolius, jį kovų meno mokė Kripa ir Drona. Dar jaunystėje, gyvendamas su Kauravais, dažnai tyčiodavosi iš jų silpnumo, taip sukeldamas Durjodhanos pasipiktinimą, todėl šis ne kartą bandė Bhymą nužudyti. Viename iš epizodų, Bhyma nugalėjo galingą demoną Bakasurą.

Bhyma su Pandavų žmona Draupade susilaukė sūnaus Sutasomos. Jis taip pat nugalėjo ir vedė rakšasę Hidimbę ir susilaukė su ja vaiko, taip pat rakšasos – Ghatotkačos. Jo broliui Judhišthirai atlikus radžasūjos ritualą, Bhyma užvaldė daugybę Indijos karalysčių.

Vėliau, kai Judhišthira pralaimi karalystę Kauravams, Pandavai pasileidžia klajoti po miškus, ir Bhyma dažnai gelbsti brolius nuo asurų ir rakšasų. 13-ais tremties metais tarnavo pas Viratos karalių kaip virėjas, ten nužudė Viratos karvedį Kičaką, kuris siekė Draupadės meilės.

Kurukšetros mūšio metu, Bhyma buvo vienas svarbiausių Pandavų jėgų. Jis nužudė 100 brolių Kauravų, tame tarpe Dušasaną (jį nužudęs, išplėšė jo širdį ir iš jos gėrė kraują) bei Durjodhaną (smogdamas vėzdu žemiau juostos).

Po mūšio, karalius Dhritaraštra, jausdamas nuoskaudą dėl sūnų, bandė apkabindamas suspausti Bhymą negyvai, bet Krišna vietoje jo pakišo statulą. Bhyma žuvo kartu su broliais keliaudamas į kalnus.