Benešas Veitmiliškis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Benešas Veitmiliškis
Benešas Veitmiliškis
Mirė 1375 m. liepos 27 d.
Veikla Bohemijos kronikininkas
Vikiteka Benešas Veitmiliškis

Benešas Veitmiliškis (ček. Beneš Krabice z Veitmile, m. 1375 m. liepos 27 d.) – Bohemijos kronikininkas, žinomas Benešo Veitmiliškio kronika, kurioje yra žinių ir iš tuometinės Lietuvos.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manoma, kad kilęs iš Bohemijos vladykų (valdovų) šeimos, jo gimtinė – Trčka prie Leipos, Veitmilės (vok. Weitmühl) dvaras. Broliai Jonas Krabicė ir Petras Krabicė.

Studijavo bažnytinę teisę. Nuo 1341 m. Prahos Šv. Vito katedros kanauninkas, rūpinosi jos rekonstrukcija. 1373 m. į katedrą iš karaliaus rūmų pergabeno senovines knygas, o 1374 m. katedroje perlaidojo Prahos vyskupus. Nuo 1363 m. Žateco arkidjakonas.

Kronika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1353 m., kai Karališkasis kronikininkas Pranciškus Prahiškis nebegalėjo dirbti, Šventosios Romos imperijos imperatorius Karolis IV jam pavedė sutvarkyti senąsias karalystės kronikas ir papildyti jas. Lotynų kalba perrašyta Pranciškaus Prahiškio kronika tapo Benešo Veitmiliškio kronikos pirmąja dalimi.

Antrąją dalį sudaro imperatoriaus Karolio IV autobiografija ir paties Benešo Veitmiliškio rašyta laikmečio kronika pradedant pirmojo Prahos arkivyskupo Ernesto iš Pardubicės (13001364 m.) veikla.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]