Bambarai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bambarai
Gyventojų skaičius 4 640 000 (2000 m.)
Populiacija šalyse Malis, Gvinėja, Burkina Fasas, Senegalas, Nigeris
Kalba (-os) bambarų
Religijos islamas
Giminingos etninės grupės maninkiai, soninkiai, diulai
Vikiteka: Bambarai

Bambarai (bambarų kalba: bamanan) – Vakarų Afrikos tauta. Nigerio aukštupyje buvo sudarę savo valstybę (Bambara arba Banmana). Priklauso mandingų tautų grupei.

Tikintieji daugiausia musulmonai, dalis laikosi tradicinių tikėjimų. Iš viso apie 4,46 mln., iš jų Malyje gyvena 3,9 mln., Dramblio Kaulo Krante – 230 tūkst., Gvinėjoje – 30 tūkst., Mauritanijoje – 20 tūkst., Gambijoje – 10 tūkst., nedidelės grupės gyvena Senegale ir Burkina Fase.

Nuo XVI a., kai žlugo Malio imperija, bambarai buvo nepriklausomi ir XVII a. sukūrė savo Bamana imperiją, kuri laikinai įgijo valdžią Vakarų Sahelyje. 1864 m. suskilo į Beledungu, Kaarta, Massinu ir Segu valstybes. Garsėjo karingumu. 1890–1891 m. jų gyvenamas teritorijas užvaldė prancūzai. Verčiasi daugiausia žemės ūkiu ir prekyba.

Vakarų Sahelio istoriniai regionai ir imperijos
Regionai: Diafanu (Kaarta) | Gana | Baraquri | Manden (Kenedugu, Vasulu) | Segu | Vidinė Nigerio Delta (Masina, Dina) | Songajus
Hegemonijos: Vagadu (VIII–XI a.) > Soso (XII–XIII a.) > Malis (XIII–XIV a.) > Songajus (XV–XVI a.) > Bamana (XVII–XVIII a.) > Tukuleras (XIX a.)