Bakteriofagas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tipinio mioviruso struktūra

Bakteriofagas (nuo bacteria ir gr. žodžio φάγος – „valgyti“) – pavienis virusas, pažeidžiantis bakterijas ir archėjas. Dažniausiai patenka į bakterijos ląstelės vidų ir sukelia jos lizę.

Bakteriofagai sudaryti iš baltymų, kurie kapside apgaubia DNR arba RNR genomą ir gali turėti palyginti paprastas arba sudėtingas struktūras. Bakteriofagai yra vieni iš labiausiai paplitusių ir įvairiausių organizmų biosferoje,[1] jie randami visur, kur egzistuoja bakterijos. Manoma, kad Žemėje yra daugiau nei 1031 bakteriofagų, tai yra daugiau negu bet kokie kiti organizmai, įskaičiuojant bakterijas.[2]

Bakteriofagai naudojami antibakterinėje terapijoje, antibiotikų gamyboje. Žymesni bakteriofagai: streptokokinis, stafilokokinis, dizinterinis, piobakteriofagas. Bakteriofagai panaudojami ir genų inžinerijoje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mc Grath S and van Sinderen D (editors). (2007). Bacteriophage: Genetics and Molecular Biology (1st leid.). Caister Academic Press. ISBN 978-1-904455-14-1. [1]. {{cite book}}: |author= turi bendrinį pavadinimą (pagalba)
  2. „Novel Phage Therapy Saves Patient with Multidrug-Resistant Bacterial Infection“. UC Health - UC San Diego (amerikiečių anglų). Nuoroda tikrinta 2018-05-13.