Australijos aborigenų vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Australijos Aborigenų Vėliava (Kraštinių santykis 2:3)

Australijos aborigenų vėliava – vėliava, kuri pradžioje buvo naudojama vietinių Australijos gyventojų kovose už žemės teises Australijoje, tačiau ilgainiui tapo aborigenų tautų simboliu. Vėliava horizontaliai padalinta į dvi vienodas dalis, viršutinę juodos ir apatinę raudonos spalvos, per vidurį jungiamas geltono apskritimo. Vėliavą 1971 m. sukūrė aborigenų menininkas Harold Thomas. 1995 m. Australijos vyriausybė ją paskelbė legalia Australijos vėliava, greta Toreso sąsiaurio sąlų gyventojų vėliavos. Vėliava yra apsaugota autorinėmis teisėmis, priklausančiomis H. Thomas.

Vėliavos autoriaus teigimu, juodos spalvos pateikimas viršutinėje, ne apatinėje dalyje, yra siekiant trikdančio efekto, ir taip pat kaip interpretacija, kad tamsios odos aborigenai vaikšto ant (virš) žemės.[1]. Pasak jo, raudona ir geltona spalva buvo savaime suprantamos, kadangi raudona ir geltona ochra buvo aborigenų daugiausiai naudojamos. Taikomos ir kitokios interpretacijos: vyriausybės svetainėje - "juoda simbolizuoja aborigenus, raudona - žemę ir ochrą, naudojamą ritualuose, bei geltona - saulę, nuolatinę gyvybės atnaujintoją"[2] Juoda kartais interpretuojama kaip naktinis dangus, raudona - aborigenų kovose su atsikėlėliais išlietas kraujas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą kartą iškelta per Tautinę Aborigenų dieną 1971 m. liepos 12 d. Viktorijos aikštėjė, Adelaidėje. Taip pat buvo naudota Kanberoje, vadinamojoje Aborigenų Palapinių Ambasadoje 1972m. Iki to laiko buvo naudojami kiti dizainai.

1994 m. bėgikė Cathy Freeman, laimėjusi 200 m bėgimą Sandraugos Žaidynėse, pergalės ratą apibėgo mojuodama tiek Aborigenų vėliava, tiek Australijos vėliava, taip sukėlusi nemažą kontroversiją. Nors sulaukusi kritikos iš žaidynių organizatorių, ji tai pakartojo laimėjusi ir 400 m bėgimą.

Tuometinio premjero Polo Kytingo (Paul Keating) paremtas sprendimas vėliavą padaryti tautinę sulaukė opozicijos iš liberalų, su teiginiais, kad toks gestas būtų suprastas kaip atsiskyrimas greičiau nei susitaikymas.[3] Tačiau vėliava išlaikė oficialų nacionalinį statusą, ir iškeliama kai kuriomis progomis. Nuo 2002 m. liepos 8 d.[4] aborigenų vėliava nuolat iškelta Viktorijos aikštėje bei įvairių miestų rotušėse.


Daugelyje Australijos pastatų kartu su Australijos vėliava iškeliama ir Aborigenų vėliava. Kai kuriose srityse sutinkamas vėliavos variantas, kai Sandraugos elementas Australijos vėliavoje pakeičiamas Aborigenų vėliava, tačiau dauguma vietinių Australijos gyventojų tokio panaudojimo atžvilgiu nusiteikę priešiškai.

2005 m. Aborigenų vėliavos spalvų prezervatyvai laimėjo visuomenės sveikatos apdovanojimą dėl sėkmingos iniciatyvos gerinant vietinių Australijos gyventojų lytinės sveikatos apsaugą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]