Audiogidas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Audiogidas Grūto parke

Audiogidas (lot. audio 'klausau' + pranc. guide 'keliarodis; vadovas') – turistams skirtas nešiojamas elektroninis prietaisas, pakeičiantis ekskursijas vedantį gidą žmogų.

Antrinė termino reikšmė: audiogidais vadinama ir paslauga arba funkcija, kai turistams skirtus garso įrašus (pasakojimus apie eksponatus arba lankytinas vietas) pateikia garso atkūrimo įrenginys: mobilusis telefonas (telegidas), internetas, ausinukas su garso kasetėmis, mp3 grotuvas arba specialus audiogido aparatas, kuris iš tikrųjų ir yra vienintelis tikrasis audiogidas.

Paskirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Audiogidai pirmiausia naudojami ekskursijoms po muziejus. Audiogidas kaip paslauga žanro požiūriu yra giminingas garsinei knygai ir radijo teatro spektakliui, nors vystėsi savarankiškai. Nuo garsinės knygos skiriasi tuo, kad vartotojas (turistas) jį ne perka, bet išsinuomoja.

Atmainos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Audiogidų būna visiškai automatiniai arba valdomi klaviatūra, interaktyvūs arba pateikiantys „linijines ekskursijas“ – kai muziejaus lankytojas eina pagal nurodytą maršrutą ir privalo išklausyti viso vientiso pasakojimo.

Pastaraisiais metais atsirado daugialypės terpės audiogidų,[1] kurių spalvotuose ekranuose galima matyti ir eksponatų nuotraukas arba trumpus filmukus, kur gali būti rodomas net ir kurčnebyliams skirtas tekstas (gestų kalba). Skeptikai daugialypės terpės audiogidus kritikuoja dėl to, kad jie pernelyg daug dėmesio atitraukia nuo pačių eksponatų

Audiogidai Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Pirmasis Lietuvoje audiogidus įsidiegė Genocido aukų muziejus Vilniuje: 2000 m. audioekskursijoms anglų kalba pritaikė ausinukus su garso kasetėmis, nuo 2007 m. juos pakeitė nešiojamais mp3 grotuvais (18 garso įrašų).
  • Pirmuosius profesionalius audiogidų aparatus ir audioekskursijas šešiomis kalbomis (1026 garso įrašai) 2006 m. įsigijo Grūto parkas (bendradarbiaujant su ekspertais iš UAB „Audiogidas“).
  • Nuo 2007 m. profesionalūs vokiečių gamybos audiogidai turistams nuomojami dviejuose Vilniaus turizmo informaciniuose centruose: audiokekskursijos po Vilniaus senamiestį penkiomis kalbomis (500 garso įrašų).
  • 2009 m. profesionalių audiogidų įsigijo Dviračių muziejus ir Frenkelio vila Šiauliuose (abi ekspozicijos priklauso Šiaulių „Aušros“ muziejui).
  • Nuo 2010 m. profesionalūs audiogidai veikia Pinigų muziejuje.

Kainos muziejų lankytojams[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vieni muziejai audiogido nuomą įtraukia į bilieto kainą ir papildomai pinigų neprašo (pvz., Pergamo muziejus Berlyne), kiti audiogidus nuomoja už papildomą mokestį.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]