Atonas (Graikija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Atonas
gr. Άθως
Valstybė Graikijos vėliava Graikija
Administracinis centras Karijos
Gyventojų (2001) 2 262
Plotas 335 km²
Tankumas (2001) 7 žm./km²

Šventasis Atono kalnas (gr. Άθως), Autonominė monastinė Šventojo Kalno valstybė (Αὐτοδιοίκητη Μοναστικὴ Πολιτεία Ἁγίου Ὄρους) – stačiatikių vienuolių respublika, turinti autonominį statusą Graikijoje. Atonas yra to paties pavadinimo rytiniame Chalkidikės pusiasalio kyšulyje, Makedonijos regione, Centrinės Makedonijos provincijoje. 336 km² plote gyvena apie 2262 vienuoliai, vasarą dar atvyksta civilių darbininkų. Čia yra 20 rytų ortodoksų vienuolynų, kuriuose gyvena tik vyresni nei 18 metų vyrai. Sostinė – Karijos.

Pasaulio kultūros paveldas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

20 stačiatikių vienuolių respublikos vienuolynų yra UNESCO Pasaulio kultūros paveldo dalis. Pirmasis vienuolynas, Didžioji Laura, buvo įkurtas Bizantijos vienuolio Atanazijaus Atonito 963 m. Tuo metu Atone jau buvo vienuolių, kurie čia gyveno asketiškomis sąlygomis, sekdami Senovės Egipto vienuolius asketus. Netrukus vienuolynus Atono kalne įkūrė bulgarų, rumunų, rusų, gruzinų ir serbų vienuoliai. Šiuo metu čia yra 20 vienuolynų, iš kurių 17 yra graikų, vienas rusų, vienas bulgarų ir vienas serbų.

Vienuoliai Atone gyvena ne tik vienuolynuose, bet ir skituose (gr. σκήτες), kurie yra priklausomi nuo vienuolynų bei neturi jokių savarankiškų teisių vienuolių respublikos valdyme.

Vienuolynų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ksenofonto vienuolynas
Šv. Pantaleimono vienuolynas
  1. Didžiosios Lauros vienuolynas (Μεγίστη Λαύρα)
  2. Vatopedžio vienuolynas (Βατοπέδι arba Βατοπαίδι)
  3. Ivirono vienuolynas (Ιβήρων; ივერთა მონასტერი) – pastatė gruzinai
  4. Chilandario vienuolynas (Χιλανδαρίου, Хиландар) – serbų
  5. Dionisijo vienuolynas (Διονυσίου)
  6. Kutlumusio vienuolynas (Κουτλουμούσι)
  7. Pantokratoro vienuolynas (Παντοκράτορος)
  8. Ksiropotamo vienuolynas (Ξηροποτάμου)
  9. Zografo vienuolynas (Ζωγράφου; Зограф) – bulgarų
  10. Dochiarijaus vienuolynas (Δοχειαρίου)
  11. Karakalo vienuolynas (Καρακάλλου)
  12. Filotėjaus vienuolynas (Φιλοθέου)
  13. Simono Petro vienuolynas (Σίμωνος Πέτρα arba Σιμωνόπετρα)
  14. Šv. Pauliaus vienuolynas (Αγίου Παύλου)
  15. Stavronikito vienuolynas (Σταυρονικήτα)
  16. Ksenofonto vienuolynas (Ξενοφώντος)
  17. Grigorijaus vienuolynas (Οσίου Γρηγορίου)
  18. Esfigmeno vienuolynas (Εσφιγμένου)
  19. Šv. Panteleimono vienuolynas (Αγίου Παντελεήμονος, Пантелеймонов; arba Ρωσικό) – rusų
  20. Konstamonito vienuolynas (Κωνσταμονίτου)

Santvarka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atono šalis oficialiai priklauso Graikijai, tačiau pagal tarptautines sutartis turi visišką savivaldą. Į Atoną galima patekti laivu per Dafnių uostą. Patekimui reikalingas specialus leidimas (graikų kalba, datos Julijaus kalendoriumi), išduodamas vienuolynų sekretoriato. Yra dviejų tipų leidimai – bendrasis (galima Atone lankytis 3 dienas ir nakvoti bet kuriame vienuolyne) ir specialusis (leidžiama lankytis sutartinį dienų skaičių, bet tik viename vienuolyne arba skite). Į Atono kalną draudžiama įžengti moterimis (nors yra buvę atvejų, kai čia slėpėsi pabėgėliai, tarp jų ir moterys).

Atone griežtai sekama bizantiškosios stačiatikybės tradicijomis, griežtai nepritariama bažnyčios reformacijai ir suartėjimui su katalikais. Vienuoliai gyvena vienuolynų „celėse“ – mažuose būstuose greta vienuolynų, su nedideliu ūkiu bei skituose – trobelėse atsiskyrėliams.

Vienuoliai verčiasi žemdirbyste, žvejyba, medžio raižyba, spirito varymu, knygryšyste, ikonografija. Pastaraisiais dešimtmečiais atsirado ir naujų verslų – taksi vairavimas, turizmas, automobilių remontas, kompiuterių paslaugos.

Plačiausiai vartojama graikų kalba, tačiau rusų, serbų, bulgarų vienuolynuose vartojamos tų tautų kalbos bei bažnytinė slavų kalba.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atonas (Graikija) – kelionių gidai, susiję su straipsniu