Arkinis tiltas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į patikimus šaltinius.
Mikėnų civilizacijos laikais statytas ir išlikęs iki mūsų dienų Arkadiko tiltas
Alkantaros arkinis tiltas. Pastatytas 106 m.

Arkinis tiltas – vienas iš seniausiai žinomų tiltų konstrukcijų tipų. Dėl savo veiksmingumo arkos dažnai naudojamos ir šiuolaikiniuose tiltuose.

Seniausias pasaulyje Arkadiko arkinis tiltas pastatytas Graikijoje apie 1300 m. pr. m. e.[1]

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Racionali apybrėžos forma (dažniausiai kvadratinė parabolė) lemia šių konstrukcijų racionalų įrąžų pasiskirstymą. Veikiančios simetrinės apkrovos arkoje sukelia tik gniuždymą. Nedidelis lenkiamasis momentas atsiranda tik dėl asimetrinių apkrovų poveikio. Dėl tokios elgsenos ypatumo arkoms sunaudojama santykinai mažai plieno, nors yra perdengiami gana dideli tarpatramiai.

Trūkumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniu arkinių konstrukcijų trūkumu galima laikyti jos formos nesuderinamumą su funkcine tilto paskirtimi. Todėl arkiniuose tiltuose projektuojamos papildomos horizontaliosios konstrukcijos, ant kurių įrengiamas paklotas. Arkose, kaip ir rėminėse konstrukcijose, atsiranda santykinai didelės skėtimo jėgos, kurioms perimti turi būti projektuojami masyvūs pamatai.

Medžiagos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažniausiai naudotos ir naudojamos medžiagos arkiniams tiltams yra mūras, betonas, kalta geležis, ketus, mediena, statybinis plienas.

Ryšys su kito tipo tiltais[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Arkinio tilto konstrukcija išvystyta iš šerdinio tilto konstrukcijos. Progresuojant tiltų statybai arkiniai tiltai davė pamatą kitų tipų tiltų atsiradimui: santvarinis arkinis tiltas, mėnulio tiltas.

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Arkiniai tiltai gali būti panaudoti itin plačiai. Jie tinka tiek pėstiesiems, tiek visų tipų autotransporto priemonėms, geležinkeliams tiesti. Taip pat panaudojami kaip vandentiekio elementas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. . odysseus.culture.gr / Mycenaean bridge at Kazarma Archyvuota kopija 2022-11-19 iš Wayback Machine projekto.