Apple II

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Muziejinis eksponatas – Apple II kompiuteris
Apple II su išoriniu modemu

Apple II (dar užrašomas kaip Apple ][) – 8 bitų namų kompiuteris, vienas pirmųjų sėkmingiausių serijinių mikrokompiuterių, sekęs po Apple I. Jį sukūrė amerikietis Stivas Vozniakas, o nuo 1977 m. gamino kompanija Apple Computer (dabar Apple Inc.) Tai buvo pirmasis modelis iki paskutinio Apple IIe aparato kompiuterių serijoje, gamintoje iki 1993 m. lapkričio mėn.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji Apple II kompiuteriai prekyboje pasirodė 1977 m. sausio 10 d. Jie turėjo 1 MHz, 4 kB RAM atminties, MOS Technology 6502 mikroprocesorių, audio kasetės sąsają programoms ir duomenų saugojimui, Integer BASIC programavimo kalbą ROM atmintinėje. Pradinė mažmeninė kompiuterių kaina svyravo nuo 1298 (4kB RAM) iki 2638 JAV dol. (48kB RAM).[1] Kad parodyti aparato spalvotosios grafikos galimybes, ant jo korpuso buvo dedamas Apple logotipas su vaivorykštės juostomis, kurios išliko kompanijos ženklo dalimi iki 1988 m. pradžios. Pirmieji modeliai buvo surinkti Silicio slėnyje, vėliau Teksase. Spausdintų schemų plokštės buvo gaminamos Airijoje ir Singapūre.

Techninės naujovės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji Apple II naudojo kasetines duomenų laikmenas kaip ir kiti to meto mikrokompiuteriai. Kompanija panaudojo keletą inovatyvių inžinerinių sprendimų, leidusių sumažinti techninės įrangos apimtis ir pačią kompiuterių kainą. Tarp kitų, 1978 m. buvo įdiegta išorinė duomenų laikmena Disk II[2] – 5¼ colio diskelis, pajungiamas per kontrolerio kortą, įdėtą į vieną iš kompiuterio išplėtimo lizdų. Tai, paprastai, lizdas 6, kuris buvo naudojamas duomenų saugojimui ir atgaminimui keičiant kasetes. Disk II sąsaja, sukurta S. Vozniako, buvo laikoma dideliu inžineriniu pasiekimu už elektroninių komponentų ekonomiją. Tuo metu, kai kitų gamintojų kontroleriai turėjo tuzinus čipų duomenims sinchronizuoti, kad galėtų rasti reikiamą galvutę atitinkamam takeliui dekoduoti duomenis į magnetinius impulsus, S. Vozniako kūrinys teturėjo vos kelis. Šioms funkcijoms atlikti buvo sukurta Apple DOS operacinė sistema.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]