Andrius Mamontovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Andrius Mamontovas

Andrius Mamontovas, 2022 m.
Biografija
Gimė1967 m. rugpjūčio 23 d. (56 metai)
Vilnius, Lietuva
Žanrairokas, alternatyvus rokas, elektronika
Kūrinių kalboslietuvių, anglų, rusų
Veikladainininkas, prodiuseris, aktorius, fotografas
Instrumentaivokalas, gitara, klavišiniai, perkusija, būgnai
Aktyvumo metai1983-dabar
Įrašų kompanijaMono Stereo Įrašai
Susijusi veiklaFoje, LT United
Svetainėhttps://mamontovas.lt

Andrius Mamontovas (g. 1967 m. rugpjūčio 23 d. Vilniuje) – Lietuvos muzikantas, prodiuseris, aktorius.

Grupės „Foje“ įkūrėjas ir vienintelis pastovus narys (19831997 m.), šiuo metu – solo muzikantas, aktorius, fotografas ir prodiuseris (dalyvavo įrašant visus grupės „Foje“ albumus), prodiusavo grupės „Mano Juodoji Sesuo“ albumą „Bellamy“ (1996 m.), pirmus du „Sel“ albumus, „Naktinių personų“ „Muzika ir Daugiau“, Jurgos Šeduikytės „Aukso pievą“ bei daugybę kitų albumų. Vedęs, žmona Inga, vaikai – sūnus Andrius, duktė Viktorija.

A. Mamontovas viešai pasisako už sveiką gyvenseną bei prieš svaigalų vartojimą, o nuo 1993 m. yra vegetaras.[1][2]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Vilniuje 1967 m. Andriaus Mamontovo ir jo brolio Justo tėvas – medicinos mokslų daktaras, profesorius Viktoras Mamontovas (rus. Виктор Мамонтов) (1942–2005), kilęs iš Archangelsko, nuo 1966 m. dirbo Lietuvoje rentgenologu, radiologu, vadovavo Vilniaus Santariškių radiologijos skyriui.[3] Motina – lietuvė Margarita Mamontova (mergautinė pav. Čiplytė), taip pat medikė, Vilniaus medicinos mokyklos dėstytoja.[4][5]

Mokėsi Vilniaus 18-oje vidurinėje mokykloje, ją baigęs įstojo į Vilniaus inžinerinį statybos institutą, į statybos ekonomikos specialybę, vėliau į Vilniaus universitetą, žurnalistikos specialybę.

1983 m. rudenį Andrius Mamontovas (vokalas, mušamieji), Arnoldas Lukošius (klavišiniai) ir Darius Tarasevičius (boso gitara) Vilniaus 18-oje vidurinėje mokykloje įkūrė grupę „Sunki muzika“. Tai buvo vienos populiariausių visų laikų Lietuvos roko grupės „Foje“ gyvavimo pradžia.

1996 m. įkūrė labdaros fondą „Muzikantai vaikams“, kuris Lietuvos vaikų namams nupirko bei išdalino knygų bei kitų mokymosi-lavinimosi priemonių už beveik 100 000 litų, kurie buvo surinkti specialiai tam surengto festivalio „PARAMA“ metu.

1997 m. režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklyje „Hamletas“ atliko pagrindinį vaidmenį, už kurį buvo apdovanotas specialiuoju prizu – Boriso Dauguviečio „Auksiniu auskaru“. Spektaklis yra suvaidintas 210 kartų ir parodytas 39-iose pasaulio šalyse: Europoje, Azijoje ir Šiaurės bei Pietų Amerikoje. 2002 m. parašė muziką to paties E. Nekrošiaus režisuotam spektakliui „Ivanov“, pastatytame Romos (Italija) teatre „Teatro Argentina“.

1997 m. gegužės 17 d. d. surengė paskutinį grupės „Foje“ koncertą. Į Vilniaus Vingio parką susirinko apie 60 tūkst. grupės gerbėjų.[6] Taip buvo pasiektas didžiausią žiūrovų skaičių surinkusio koncerto rekordas Lietuvoje (2020 m. duomenimis).[7]

1998 m. rugsėjo 23 d. pradėjo solinę karjerą koncertu Vilniuje, Spaudos rūmų salėje, vėliau koncertavo visoje Lietuvoje.

2001 m. dalyvavo nacionalinėje Eurovizijos atrankoje. Nors publikos ir buvo išrinktas nugalėtoju, žiuri jam skyrė antrąją vietą ir į Kopenhagą išsiuntė Skamp.

A. Mamontovas – Palangos klube „Kupeta“ 2005 m.
2008 m.

2004 m. sausio 31 d. „Radiocentro“ dainininkui buvo įteiktas „auksinio“ singlo apdovanojimas už dainą „Kregždutės, kregždutės“. Vasario 27 d. laimėjo du prestižinius apdovanojimus dešimtuosiuose „Bravo“ rinkimuose. Geriausiu albumu pripažintas diskas „Beribiam danguje“, geriausia daina tituluotos „Kregždutės“. Šie apdovanojimai vainikavo aktyvią muzikinę ir koncertinę 2003 m. Andriaus Mamontovo veiklą. Iš viso dainininkas per savo muzikinę karjerą yra laimėjęs dvylika „Bravo“ apdovanojimų. „Bravo 2003“ ceremonijoje jis ne tik atsiėmė prizus, bet ir paskelbė nominacijos „Už nuopelnus lietuviškai popkultūrai“ nugalėtoją, kuriuo tapo kompozitorius Giedrius Kuprevičius. Renginio metu, kurį tiesiogiai transliavo LNK televizija, Mamontovas pateikė staigmeną, atlikdamas netikėtą dainos „Pavasariniai žiedai“ versiją. Ekstravagantiškai apsirengusi trijulė – Andrius Mamontovas, Arnoldas Lukošius ir Eimantas Belickas – pelnė publikos simpatijas, šią dainą temperamentingai atlikę elektroniniu grunge stiliumi. Rugsėjo 1 d. Vilniaus Vingio parke įvyko miuziklo „Tadas Blinda“ premjera, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko ir muziką sukūrė Andrius Mamontovas. Tą pačią dieną buvo išleistas ir šio miuziklo kompaktinis diskas.

2006 m. nugalėjo nacionalinėje Eurovizijos atrankoje su grupe „LT United“ ir atstovavo Lietuvai „Eurovizijos“ dainų konkurse, kur užėmė šeštąją vietą – tai aukščiausias ligšiolinis Lietuvos atlikėjų pasiekimas. Tais pačiais metais išleido albumus „Saldi. Juoda. Naktis.“ ir „Tyla“, taip pat pasirašė sutartį su JAV įrašų kompanija „Forman Bross“, kurios dėka jo muziką ėmė groti Amerikos kino teatruose.[8]

2007 m. eilinį kartą laimėjo geriausio metų atlikėjo nominacijoje Radiocentro muzikiniuose apdovanojimuose, tačiau atsiimti apdovanojimo neatvyko.

Tais pačiais metais surengė „Gatvės muzikos dieną“, kuri sulaukė didelio populiarumo ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Nuo tada ši muzikos šventė tapo kasmetine, apimančia vis daugiau Lietuvos miestų.

Vienas populiariausių Lietuvos dainininkų Andrius Mamontovas debiutavo kaip fotografas. Italijoje buvo išleista vienos dainininko bičiulės knyga, kurios apipavidalinimui pasirinktos ir kelios A. Mamontovo 2006 m. Korėjoje darytos fotografijos.

2008 m. atliko kunigo vaidmenį pilnametražiame režisieriaus Mario Martinsono filme „Nereikalingi žmonės“ bei sukūrė šio filmo garso takelį. Jame taip pat vaidino Dalia Michelevičiūtė, Kostas Smoriginas, Valda Bičkutė, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė ir kt. Filmo premjera įvyko sausio 11 d. „Kuriant muziką filmui, tiesiog stengiausi išreikšti tą nuotaiką, kuri papildytų filmo personažus – viename savo interviu sakė A. Mamontovas, – muzika filmui ar spektakliui, tai ne tik muzikinės temos. Tai atmosferos kūrimas, garsai“. Už šį darbą atlikėjas buvo apdovanotas Šanchajaus filmų festivalyje prizu (auksine taure) už geriausią muziką filmui.[9]

2009 m. sausio mėn. laimėjo Radiocentro muzikiniuose apdovanojimuose „Apdo 2009“ Geriausio metų dainininko kategorijoje. Neatvykęs į ceremoniją ir iš jam perdavusių Arnoldo Lukošiaus ir Eimanto Belicko atsiėmęs apdovanojimą, savo požiūrį į jį išreiškė įmetęs į upę, visa tai nufilmavęs ir video pavadinęs „Apdo vanojimas“.[10]

2010 m. pasirodė dar viena režisieriaus Mario Martinsono juosta „Amaya“, filmuota Honkonge ir kt., kurioje pagrindinį herojų – tatuiruotą keliautoją po pasaulį Polą – suvaidino A. Mamontovas.[11] Filmą kūrė studija „Krukfilms“ (Latvija), bendradarbiaudama su studija „October Pictures“ (Honkongas). Kartu su dainininku filme vaidina japonų aktorė Kaori Mamoi ir britų aktorius Dexter Fletcher. A. Mamontovas taip pat sukūrė ir šio filmo muzikinį takelį, kuriame yra ir baladės „Heal“ ir „World Is Full of Love“.

2011 m. rugpjūčio 17 d. SoundCloud portale patalpino perrašytą „Visi langai žiūri į dangų“ albumą. Šiame darbe likusios kai kurios elektrinės gitaros (Romas Rainys), bosinės gitaros (Seržas Grėjus) ir smuiko (Eimantas Belickas) partijos.

2012 m. Sukūrė muziką Eimunto Nekrošiaus spektakliui „Dieviškoji komedija“.

2013 m. kartu su kitais „Foje“ nariais surengė koncertų turą po Lietuvą savo veiklos 30 metų jubiliejui paminėti

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Soliniai albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Singlai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DVD[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2004 m. – TV Dainos (2004 DVD)
  • 2005 m. – „Hamletas“ (E.Nekrošiaus spektaklio video įrašas)
  • 2009 m. – Live Park West Chicago (2009 DVD)

Filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Asmeninių apdovanojimų sąrašas neskaitant auksinių ir platininių diskų bei apdovanojimų, gautų kartu su grupe „Foje“.

  • 1997 m. – B. Dauguviečio „Auksinis auskaras“ (už Hamleto vaidmenį spektaklyje „Hamletas“)
  • 1998 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ – Geriausias albumas („Šiaurės naktis. Pusė penkių“)
  • 1998 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ – Geriausias atlikėjas vyras
  • 2000 m. – „Bravo apdovanojimai 1999“ – Geriausias atlikėjas
  • 2000 m. – „Bravo apdovanojimai 1999“ – Geriausia daina („Mono arba stereo“)
  • 2000 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ – Geriausias vokalistas
  • 2000 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ – Geriausias Radiocentro Lietuvos Top-20 atlikėjas
  • 2000 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ – Geriausias albumas („Mono arba stereo“)
  • 2000 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ – Geriausia daina („Mono arba stereo“)
  • 2001 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ – Geriausias atlikėjas
  • 2001 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ – Geriausias Radiocentro Lietuvos Top-20 atlikėjas
  • 2003 m. – „Bravo apdovanojimai 2002“ – Metų albumas („O, meile!“)
  • 2003 m. – „Bravo apdovanojimai 2002“ – Metų daina („O, meile!“)
  • 2003 m. – „Bravo apdovanojimai 2002“ – Metų atlikėjas
  • 2004 m. – „Bravo apdovanojimai 2003“ – Metų albumas („Beribiam danguje“)
  • 2004 m. – „Bravo apdovanojimai 2003“ – Metų daina („Kregždutės kregždutės“ kartu su Atlanta)
  • 2006 m. – „Bravo apdovanojimai 2005“ – Geriausias muzikos prodiuseris (albumas „Aukso pieva“)
  • 2007 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ – Geriausias atlikėjas
  • 2007 m. – „Bravo apdovanojimai 2006“ – Geriausias atlikėjas
  • 2008 m. – Šanchajaus filmų festivalis – Geriausia filmo muzika (filmui „Nereikalingi žmonės“)
  • 2009 m. – „Radiocentro apdovanojimai“ „Apdo 2009“ – Metų dainininkas
  • 2010 m. – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis[12]
  • 2011 m. – Šv. Kristoforo statulėlė
  • 2013 m. – Santarvės ordinas „Pro augenda concordia“ (Už santarvės puoselėjimą)
  • 2014 m. – 2013 metų „Tolerancijos žmogus“
  • 2017 m. – Europos medikų asociacijos apdovanojimas už veiklą savižudybių prevencijos srityje

Religinės pažiūros ir politinis aktyvizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Andrius Mamontovas

Nors A. Mamontovas retai viešai išsako savo poziciją įvairiais politiniais ar visuomeniniais klausimais, dainininkas nebuvo abejingas vykstantiems įvykiams. 1989 m. su tuometine savo grupe „Foje“ dalyvavo Roko Marše, muzikos festivalyje, rėmusį Lietuvos nepriklausomybę, vykstant kruviniesiems sausio įvykiams 1991 m. budėjo prie Vilniaus televizijos bokšto.[13]

2008 m. išleido albumą „Geltona. Žalia. Raudona“, į kurį įėjo visuomeniškumą skatinančios dainos, vasarį dalyvavo protesto akcijoje prieš „LEO LT“, kurioje atliko kūrinį „Atsibusk“.[14] Būdamas ekologiškų (vėjo, Saulės, jūros bangų) energijos šaltinių šalininkas, 2012 m. prieš pat referendumą dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) statybos įkėlė ilgesnės nei minutės trukmės vaizdo įrašą, kuriame pasisakė prieš VAE.

Nors Mamontovo dainų tekstuose neretai paliestos Amžinybės, Dievo ir kitos egzistencinės temos, dainininkas prisipažino kritiškai vertinąs religijas.[15]. Daug kritikos religijai išsakoma 2011 m. išleisto albumo „Elektroninis dievas“ kūriniuose. Kita vertus, Mamontovas prisipažįsta jaučiąs prielankumą budizmui ir senajam baltų tikėjimui.

Dainininkui su laisve daugiausiai asocijuojasi Džono Lenono „Imagine“.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „A.Mamontovas: „Žmonės, kurie nevalgo mėsos, visada yra pakilesni““. skonis.lrytas.lt. 2008-09-03. Suarchyvuota iš originalo 2016-09-01. Nuoroda tikrinta 2016-09-01.
  2. „Žvaigždės > Andrius Mamontovas“, „Lietuvos Sveikata“, 2005 m. rugpjūčio 25-31 d.
  3. Atkočius Vidmantas, Janulis Kęstutis, Daškevičienė Božena. (2005-06-01). „In Memoriam: profesorių Viktorą Mamontovą prisimenant“. Lietuvos chirurgija. Lietuvos chirurgija. Suarchyvuota iš originalo 2012-03-02. Nuoroda tikrinta 2013-08-30.{{cite web}}: CS1 priežiūra: multiple names: authors list (link)
  4. „Lietuvos chirurgija” (2005 Nr. 3, 3 t.): In memoriam: Profesorių Viktorą Mamontovą prisimenant (pdf); tikrinta 2017-07-11
  5. Delfi.lt (2013-05-11): A. Mamontovas: kol patys nieko nedarome su savo gyvenimais, jokia valdžia nieko nepagerins; tikrinta 2017-07-11
  6. http://www.hardrokas.net Archyvuota kopija 2015-05-24 iš Wayback Machine projekto. Foje nariai: Sprendimas skirstytis buvo teisingas Archyvuota kopija 2015-05-24 iš Wayback Machine projekto.
  7. Andrius Mamontovas: niekada nenorėjau, kad iširtų Foje
  8. www.anonsas.lt A. Mamontovo muzika skamba per 3000 Amerikos kino teatrų
  9. www.delfi.lt A. Mamontovas iš Šanchajaus parsivežtą apdovanojimą saugos banke
  10. www.delfi.lt A. Mamontovas „Radiocentro“ apdovanojimą įmetė į upę
  11. www.15min.lt http://www.15min.lt/naujiena/zmones/kinas/mamontovas-filme-amaya-sukure-romantiko-vaidmeni-4-89937 Mamontovas filme „Amaya“ sukūrė romantiko vaidmenį
  12. „Dėl Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių piliečių apdovanojimo Lietuvos valstybės ordinais ir medaliais Liepos 6-osios – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga“. 2010 m. birželio 23 d. dekretas Nr. 1K-406. Lietuvos Respublikos Prezidentas. Nuoroda tikrinta 2024-03-09.
  13. Jackevičius, Mindaugas (2012-01-13). „A.Mamontovas: Sausio 13-ąją prie bokšto pasikūkčiodami verkė ir treninguoti skustagalviai“. delfi.lt. Delfi. Nuoroda tikrinta 2024-03-12.
  14. [1]
  15. Andrius Mamontovas: masinė malda man – kaip nudistų pliažas