Akmenropos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Grylloblattodea
Japoninė žemslėpė (Galloisiana nipponensis)
Japoninė žemslėpė (Galloisiana nipponensis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Nariuotakojai
( Arthropoda)
Klasė: Vabzdžiai
( Insecta)
Būrys: Akmenropos
( Grylloblattodea)
Šeima: Tikrosios akmenropos
( Grylloblattidae)

Akmenropos (lot. Grylloblattodea, sin. Notoptera) – vabzdžių (Insecta) būrys. Pirmą kartą aptiktas 1906 m. Kanados Uoliniuose kalnuose. Akmenropos gyvena po akmenimis, paklotėje, šaltose klimato zonose, dažniausiai kalnuose. Tai senovinė, reliktinė vabzdžių grupė, atsiradusi karbono periode.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būriui priklauso maži, 12–35 mm ilgio besparniai vabzdžiai, truputį panašūs į auslindas. Kūnas dažniausiai gležnas, smulkiai plaukuotas, rudas arba rusvas. Akys mažos, kartais jų visai nėra. Antenos ilgos, sudarytos iš 23–45 narelių. Pilvelio gale yra du ploni, ilgi cerkai, o patelės turi kiaušdėtę.

Biologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktyvūs naktimis, retkarčiais dieną. Visaėdės, gaudo įvairius nariuotakojus. Taip pat minta ir detritu, samanomis ar kitu augaliniu maistu. Retkarčiais patelė gali suėsti patiną.

Kopuliacija trunka iki 4 val.; apvaisinta patelė kiaušinėlius praėjus 10–50 dienų ar keliems mėnesiams po poravimosi deda į supuvusią medieną, samanas, plyšius tarp akmenų ar dirvožemį. Nimfos neriasi apie 9 kartus ir vystosi 5 ar daugiau metų. Be maisto nimfos gali išgyventi nuo 3 iki 6 mėnesių. Suaugėliai gyvena iki 2 metų.

Akmenropos prisitaikiusios gyventi šaltoje temperatūroje. Aktyvios kai tik temperatūra pakyla vos vos virš 0 ° C. Aukštesnės nei 16 ° C temperatūros netoleruoja, greitai žūsta. Prie minusinės temperatūros taip pat gali greitai žūti. Gyvena vėsiuose kalnų miškuose, olose, aukštai kalnuose (prie ledynų, iki 3200 m aukščio) arba giliai įsiraususios į miško paklotę. Kadangi akmenropos besparniai vabzdžiai – jų migracija labai ribota.

Kanadinė ledropa (Grylloblatta campodeiformis) – pirmoji pasaulyje užregistruota akmenropa.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą kartą šio būrio vabzdžiai buvo aptikti 1906 m. entomologų Edmund Murton Walker ir T.B. Kurata Kanados Uoliniuose kalnuose, Albertos provincijoje. Vėliau akmenropų rūšių atrasta ir Rytų Azijoje, Japonijoje, Korėjoje, Kinijoje, Sibire.

Sistematika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sistematika nėra nusistovėjusi. Dažnai autoriai akmenropas, kartu su gladiatoriais (Mantophasmatodea) jungia į vieną būrį Notoptera.

Būriui priklauso viena šeima tikrosios akmenropos (Grylloblattidae) 5 gentys ir apie 30 rūšių.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

J. R. Stonis, A. Diškus, maldininkai, tarakonai, termitai, akmenropos, gladiatoriai, tinkluočiai ir trūnėsinukai, Kaunas „Lututė“, 2011

  1. „ITIS Standard Report Page: Grylloblattidae“.