Airiška kava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Airiška kava

Airiška kava (angl. Irish coffee) – populiarus karštas gėrimas, gaminamas iš kavos, airiško viskio, plaktos grietinėlės ir rudo cukraus.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą kartą gėrimą paruošė Foynes oro uosto vadovas, Joseph Sheridan, kuris vaišino juo bandžius sušilti keleivius, keliaujančius per Šiaurės Atlantą. Kai keleiviai paklausė, ar tai braziliška kava, Sheridanas atsakė, kad tai „airiška kava“.[1] Paragavęs šios kavos San Francisco Chronicle žurnalistas Staton Delaplane nusprendė pargabenti šį receptą į JAV. Pirmą kartą ši kava JAV buvo pagaminta 1952 m. lapkričio 10 d. San Francisco bare Buena Vista.[2]

Paruošimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Airiškos kavos stiklinė

Į aukštą stiklinę su kojele įpilama 80 ml (4 dalys) karštos juodos kavos. Vėliau įpilama 40 ml (2 dalys) viskio, dedama vieną arbatinį šaukštelį cukraus. 30 ml (1 1/2 dalių) grietinėlės iš pradžių reikia lengvai suplakti, o vėliau – dedama ant viršaus, tokiu būdu formuojant specifinį „kailinuką“, per kurį kava yra geriama. Kavos gaminimo metu svarbiausia yra, kad sluoksniai nesusimaišytų. Tokia kava savo išvaizda primena alų stautą.

Variantai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gaminami ir Airiškos kavos atitikmenys su kitais alkoholiniais gėrimais:

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]