Afanasjevo kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Andronovo kultūros kaimynė

Afanasjevo kultūra – eneolito ir ankstyvojo bronzos amžiaus archeologinė kultūra, pavadinta pagal pilkapyną, buvusį prie Afanasjevo kalno (Chakasija).

Arealas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Afanasjevo kultūra III tūkstantmečio antroje pusėje – II tūkstantmečio pr. m. e. pradžioje buvo paplitusi Pietų Sibire. Afanasjevo pilkapyną tyrė ir Afanasjevo kultūrą išskyrė S. Teplouchovas.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmonės gyveno nedidelėse laikinose gyvenvietėse, žeminės tipo ir rentininiuose pastatuose. Verslai: gyvulininkystė (auginti arkliai, karvės), medžioklė, iš dalies žemdirbystė ir žvejyba. Naudojo akmeninius ir medinius įrankius, nors jau mokėjo apdirbti metalą: rasta apyrankė iš meteoritinės geležies, vario, žalvario, aukso ir sidabro dirbinių. Kapai įrengti po neaukštais žemių sampilais ar akmeniniais grindiniais. Mirusieji laidoti suriesti. Įkapės negausios. Afanasjevo kultūros žmonės – labiausiai į rytus nutolę europidai.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Algimantas MerkevičiusAfanasjevo kultūra. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. I (A-Ar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001. 114 psl.