Alandai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pagonis (aptarimas | indėlis)
tais. pagal naują VLKK nutarimą http://www.vlkk.lt/nutarimai/dokumentas.193.html
Pagonis (aptarimas | indėlis)
S Straipsnis 'Alandų salos' pervadintas į 'Alandai': trumpasis pavadinimas (http://www.vlkk.lt/nutarimai/dokumentas.193.html)
(Jokio skirtumo)

20:03, 27 gruodžio 2007 versija

Alandai

Alandų Salos (Alandai, šved. Åland, suom. Ahvenanmaa) – Suomijai priklausančios salos Baltijos jūroje ties Botnijos įlanka, tarp Turku ir Stokholmo. Iš viso apie 6500 salų (gyvenamų – apie 80), kurių bendras plotas – 1527 km²; gyventojų – 26 200 (2001), daugumą sudaro švedai. Salos sudaro autonominį Suomijos lenį. Salas nuo Švedijos skiria Kvarkeno sąsiauris.

Didžiausios salos – Alandas, Lemlandas, Ekerė (Eckerö), Fėglė (Föglö), dauguma uolėtos, sudarytos iš granito. Administracinis centras – Marienhamnas.

Istorija

Salos apgyvendintos jau bronzos ir geležies amžiais, pirmajame tūkstantmetyje čia gyveno šiaurės germanai, XI-XII amžių sandūroje atsikraustė švedai. Priklausė Švedijai kaip Suomijos dalis. 1809 su Suomija perduotos Rusijai. Nuo 1917 – nepriklausomos Suomijos dalis, greitai kilo atskyrimo nuo Suomijos idėjos ir 1922 pripažinta savivalda ir atskiras parlamentas. Nuo 1957 – Šiaurės Tarybos narė, nuo 1984 turi atstovą Šiaurės Ministrų Taryboje.

Šablonas:Link FA