Sipahiai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Hornblower (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
PixelBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: pl:Spahisi
Eilutė 27: Eilutė 27:
[[it:Spahi]]
[[it:Spahi]]
[[ja:スィパーヒー]]
[[ja:スィパーヒー]]
[[pl:Spahis]]
[[pl:Spahisi]]
[[pt:Sipahi]]
[[pt:Sipahi]]
[[ro:Spahi]]
[[ro:Spahi]]

17:41, 24 gruodžio 2007 versija

Sipahiai Vienos mūšyje

Sipahiai (persų kalba سپاهی, Sepâhi, karys, raitelis) buvo elitiniai Osmanų imperijos raitelių daliniai.

Sipahio statusas atitiko viduramžių Europos riterio statusą. Sipahiai valdydavo feodą (tîmâr), kurį suteikdavo Osmanų sultonas, sipahiui priklausė visos to feodo pajamos, už kurias jis turėdavo atlikti karinę tarnybą.

Sipahių daliniai sukurti valdant Muradui I-ajam. Nors pradžioje sipahiai buvo renkami iš nemusulmonų, panašiai kaip janyčarai, tačiau nuo sultono Mehmedo I-ojo valdymo sipahiais tapdavo tik etniniai turkai, kurie valdė žemes imperijos teritorijoje. Sipahių daliniai ilgainiui tapo didžiausia Osmanų kavalerijos sudėtine dalimi. Jei Osmanų kariuomenė išsidėstydavo pusmėnuliu, sipahiai būdavo išdėstomi pusmėnulio smaigaliuose. Iš čia raiteliai turėjo spausti priešininką iš šonų link kariuomenės pagrindo, kur buvo išdėstomi pėstininkai, janyčarai. Į sipahių pareigas taip pat įėjo dalyvavimas paraduose kartu su sultonu, taip pat sultono asmeninė apsauga. Taikos metu sipahiai buvo atsakingi už mokesčių rinkimą.

Varžymasis su janyčarais

Kadangi sipahiai buvo išskirtinai iš turkų žemvaldžių sudaryta kavalerija, o janyčarus sudarė tiek turkai, tiek ne turkai, Osmanų imperijos kariniuose sluoksniuose buvo laikoma, kad sipahiai turi aukštesnį statusą už janyčarus. Apie XVI a. vidurį janyčarai darėsi svarbiausia kariuomenės dalimi, tačiau sipahiai išliko svarbiu faktoriumi imperijos ekonomikoje ir politikoje, taip pat turėjo svarbų disciplinuoto vadovavimo armijai vaidmenį. XVII a. sipahiai, kartu su savo varžovais janyčarais tapo de facto valstybės valdovais, ypač pirmaisiais sultono Murado IV-ojo valdymo metais. 1826 m. sipahiai atliko svarbų vaidmenį išformuojant janyčarus. Sukilusius janyčarus pavyko nuslopinti tik padedant lojaliems sipahių kavalerijos daliniams.

Po dvejų metų Mahmudas II-asis atšaukė ir sipahių privilegijas bei išformavo jų dalinius taip bandydamas modernizuoti kariuomenės struktūrą. Skirtingai nuo riaušes ir maištą suorganizavusių janyčarų, sipahiai leidosi išformuojami taikiai ir garbingai, dalis jų įsiliejo į naujai suformuotas armijos struktūras.