Mauna Kėja: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
JAnDbot (aptarimas | indėlis)
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: sq:Mauna Kea
Eilutė 47: Eilutė 47:
[[simple:Mauna Kea]]
[[simple:Mauna Kea]]
[[sk:Mauna Kea]]
[[sk:Mauna Kea]]
[[sq:Mauna Kea]]
[[sv:Mauna Kea]]
[[sv:Mauna Kea]]
[[th:ภูเขาไฟเมานาเคอา]]
[[th:ภูเขาไฟเมานาเคอา]]

02:51, 12 gruodžio 2007 versija

Mauna Kea

Mauna Kea – snaudžiantis ugnikalnis Havajų (Didžiojoje) saloje, vienas iš penkių vulkanų, sudarančių šią salą. Aukščiausias kalnas Žemėje, skaičiuojant nuo pagrindo iki viršūnės (~10 203 m). Havajiečių kalba Mauna Kea reiškia „baltas kalnas“, nes jo viršūnę dažnai dengia sniegas.


Mauna Kea, kaip ir visi Havajų salyno ugnikalniai, susiformavo virš karštojo taško – vietos, kurioje konvekciniai Žemės mantijos srautai pradegina litosferos plokštę ir suformuoja ugnikalnius. Kadangi Ramiojo vandenyno plokštė po truputį (apie 10 cm per metus) slenka į šiaurę-šiaurės vakarus, Mauna Kea tolsta nuo karštojo taško, taigi per artimiausius kelis šimtus tūkstančių metų aktyvumas turėtų ir toliau mažėti.

Topografinis Mauna Kea žemėlapis

Augmenija

Rytinį kalno šlaitą 450-1600 metrų aukštyje dengia drėgnieji tropikų miškai, o žemiau driekiasi dirbamos žemės plotai (iki 1990 metų daugiausiai tai buvo cukranendrių plantacijos, o vėliau – eukaliptai ir ganyklos). Aukščiau 1600 m juostos kadaise vešėjo endeminiai koa akacijų (Acacia koa) ir mamanės (Sophora chrysophylla, pupinių šeimos krūmai ir medžiai) miškai, tačiau juos beveik visiškai išstūmė ganyklos.


Observatorijos

Mauna Kea viršūnė – labai tinkama vieta observatorijoms išsyk dėl kelių objektyvių priežasčių:

  • didelio aukščio virš jūros lygio (mažiau garų);
  • mažo debesuotumo, nes čia 300 dienų per metus būna giedros;
  • patogios geografinės padėties, nes ties 20-ąja paralele veikiantys teleskopai gali stebėti ne tik Šiaurės pusrutulio, bet ir didelę dalį Pietų pusrutulio žvaigždynų;
  • patogus atvykimas – kadangi Mauna Kea yra vulkaninis skydas, tai yra, jo profilis labai lėkštas, į observatorijas galima lengvai atvykti automobiliais, taip pat atgabenti sunkią sunkius įrengimus.

Dėl didelio observatorijų kiekio protestuoja senieji salos gyventojai – havajiečiai, kadangi Mauna Kea viršukalnė yra jų sniego deivės Poliahu buveinė.